Είμαι πολύ χαρούμενη που σήμερα φιλοξενώ μια ομάδα, την ιδρύτρια της συγκεκριμένα, που έχει στηρίξει έμπρακτα συγγραφείς εντός κι εκτός του Wattpad. Το Tellurstory.gr ιδρύθηκε το 2015 κι έκτοτε είναι πάντα στο πλευρό μου να στηρίζει κάθε προσπάθεια μου. Πάμε να μιλήσουμε με την Αμαρυλλίς, Ιδρύτρια αυτής της προσπάθειας, για να μάθουμε τις δράσεις τους και να τους δώσουμε τη στήριξη μας!
Αμαρυλλίς, και Tellurstory.gr καλώς ήρθατε στα Λογοτεχνικά Ταξίδια. Πες μας, τι είναι το tellurstory.gr ;
Καλώς σε βρήκαμε Νεκταρία! Πολύ όμορφο το νέο σου εγχείρημα και σε ευχαριστούμε ιδιαιτέρως που μας πρότεινες αυτή την συνέντευξη.
Το tellurstory.gr είναι ο τόπος συνάντησης νέων και παλιών δημιουργών ιστοριών και αφορά κυρίως συγγραφείς και αναγνώστες που ξεκίνησαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα συγγραφής Wattpad.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας κοινότητας συγγραφέων και αναγνωστών που δεν φοβούνται να εκφραστούν και να πουν την ιστορία τους ακόμη κι αν είναι εντελώς αρχάριοι. Επίσης, η προώθηση και ενημέρωση για τις νέες εκδόσεις των συγγραφέων μας είναι μία από τις ασχολίες της ομάδας μας αλλά και το να διοργανώνουμε διαγωνισμούς συγγραφής στους οποίους μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, από άτομα που είναι χρόνια συγγραφείς και έχουν εκδώσει τα βιβλία τους μέχρι και άτομα που δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ πριν να οργανώσουν την σκέψη τους και να γράψουν.
Πως βρεθήκατε στο Wattpad; Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε αυτή την ομάδα, και ποια είναι η εξέλιξή της, έκτοτε.
Τα μέλη της ομάδας μας βρέθηκαν στο Wattpad αρχικά ως αναγνώστες και έπειτα δειλά δειλά και ως συγγραφείς. Η ομάδα με το αρχικό όνομα Greek Wattys δημιουργήθηκε το 2015 ως αντίδραση στην απόρριψη των επίσημων βραβείων της πλατφόρμας (ονομάζονται Wattys) για τις ιστορίες στην Ελληνική γλώσσα. Μαζευτήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μόνοι μας τον διαγωνισμό. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά. Δεν είμαστε πλέον τα ίδια άτομα, εκτός από εμένα, και ο σκοπός της είναι εν μέρει ο ίδιος, αφού πλέον επικεντρωνόμαστε στο διήγημα ως μορφή κειμένου και τα ετήσια βραβεία μας «Tell Your Story», τα οποία έχουν γίνει θεσμός μέσα στην πλατφόρμα. Επίσης, μπορούμε πλέον να εκδίδουμε και βιβλία.
Πόσο έχει βοηθήσει το Wattpad τους νέους συγγραφείς; Τι εφόδια τους δίνει;
Το Wattpad βοηθά κυρίως τους νέους συγγραφείς να εκτεθούν στο κοινό, να διαβαστεί η ιστορία τους από ποικίλους αναγνώστες σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες και μέρη του κόσμου, να λάβουν σχόλια ακόμη και ανά γραμμή για το περιεχόμενο τους. Πιστεύω ότι βοηθά και στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για το αν τα κείμενα που είχαν κρυμμένα αξίζουν τον κόπο να προωθηθούν προς έκδοση αλλά και στο να ανακαλυφθούν από αναγνώστες και εκδότες.
Στο εξωτερικό βοηθά πολύ και τους φτασμένους συγγραφείς καθώς πολλοί εξ αυτών διατηρούν προσωπικές σελίδες στο Wattpad για να επικοινωνούν με το κοινό τους και να δημοσιεύουν κομμένες σκηνές ή έξτρα περιεχόμενο, το οποίο θεωρώ ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα.
Βλέπουμε πολλούς συγγραφείς από την εφαρμογή που έχουν εκδώσει βιβλίο. Πόσοι από αυτούς αξίζουν και θεωρείς πως η εφαρμογή έχει βοηθήσει στην υπερ-έκδοση βιβλίων που ίσως, αν δεν είχαν τραβήξει την προσοχή εκεί, δε θα ενδιέφεραν τους εκδοτικούς;
Το θέμα που ανοίγεις έχει πολλές παραμέτρους. Σίγουρα η εφαρμογή έχει βοηθήσει στην υπερέκδοση βιβλίων αλλά όλα τα βιβλία έχουν το κοινό τους και έστω έναν αναγνώστη που θα τα λατρέψει. Στην πραγματικότητα όμως αν θέλουμε να ορίσουμε αν κάποιο βιβλίο αξίζει ή όχι, θα πρέπει να ορίσουμε αν αξίζει ως προς τι, λογοτεχνικά; Ως προϊόν; Ως είδος διασκέδασης;
Ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του κριτήρια για να αποφανθεί αν ένα βιβλίο που διάβασε άξιζε τον χρόνο και τα χρήματα που διέθεσε και αυτά τα κριτήρια εξαρτώνται σίγουρα από το πόσα άλλα βιβλία έχει διαβάσει, ποια είδη έχει διαβάσει και προτιμά, το μορφωτικό του επίπεδο, την προσωπική του διάθεση και ψυχολογία κατά την χρονική στιγμή της ανάγνωσης και πολλά άλλα που θα χρειαστούμε πολύ χώρο για να αναλύσουμε..
Σε γενικές γραμμές ναι, πιστεύω ότι κάποια βιβλία δεν θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί με τον παραδοσιακό τρόπο και αυτό κυρίως γιατί με την έκδοση μη-άρτια οργανωμένων βιβλίων δημιουργούμε απαίδευτους αναγνώστες που συνεχίζουν να επιλέγουν βιβλία που δεν είναι άρτια και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.
Από τα βιβλία που αναρτώνται στην εφαρμογή, και μόνο εκεί, πιστεύεις πως αξίζουν όλα την επιτυχία που έχουν κάνει; Βλέπουμε μεγάλα νούμερα αναγνώσεων σε όχι τόσο καλογραμμένα βιβλία- τι είναι, πιστεύεις αυτό που τραβάει τον αναγνώστη και ανεβάζει στην κορυφή τέτοια βιβλία ενώ άλλα μένουν στην αφάνεια;
Φυσικά και όχι. Σε αυτό το θέμα φταίει ξεκάθαρα η ηλικία των συγγραφέων/αναγνωστών. Για παράδειγμα, δεν θα πάω εγώ να γράψω σε ένα βιβλίο –όσο κι αν μου αρέσει – «ουάου τι έκανε αυτό το μανάρι για να την σώσει» και άλλα σχόλια τέτοιου τύπου. Αυτά τα σχόλια όμως ανεβάζουν τα rates και εμφανίζουν το βιβλίο στα προτεινόμενα σε περισσότερους αναγνώστες ενώ άλλα θάβονται και οι συγγραφείς τους πρέπει να κάνουν πολύ μεγάλο αγώνα για να τα αναδείξουν. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο να δημοσιεύεις κεφάλαια σε συγκεκριμένα τακτικά διαστήματα, το οποίο αν δεν έχεις ήδη γράψει όλο το βιβλίο πριν ξεκινήσεις την δημοσίευση είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρεις.
Το “Tell Your Story” έχει κάνει πολλούς διαγωνισμούς, είτε με κάποιο θέμα που διαλέγει η ομάδα, ή και με τον ετήσιο διαγωνισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Wattys που διοργανώνει η εφαρμογή. Μίλησέ μας λίγο για αυτούς. Πως διαλέγετε τα θέματα; Ποιες είναι οι διαδικασίες που βγάζουν τους νικητές; Υπήρξε ποτέ ένας διαγωνισμός που σαν ομάδα αγαπήσατε περισσότερο;
Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Το καμάρι των διαγωνισμών μας είναι τα ετήσια Βραβεία Tell Your Story που αφορούν στην ουσία ολοκληρωμένα βιβλία που έχουν δημοσιευτεί στην εφαρμογή το προηγούμενο έτος. Το πρόβλημα με αυτόν τον θεσμό είναι ότι παίρνει πάρα πολύ χρόνο γιατί σε αντίθεση με άλλα καταξιωμένα βραβεία, εμείς διαβάζουμε όλα τα βιβλία της κάθε κατηγορίας από την αρχή έως το τέλος και πολλές από τις ιστορίες μπορεί να έχουν από 50-100 κεφάλαια.
Παράλληλα με τις κανονικές μας δουλειές και τα προσωπικά μας θέματα, η διαδικασία είναι υπερβολικά χρονοβόρα και πολλές φορές δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο χρονικό διάστημα που ορίζουμε αλλά ευτυχώς οι συμμετέχοντες μας καταλαβαίνουν. Επίσης, κάθε χρόνο έχουμε βοήθεια στις κριτικές και από άλλους αφοσιωμένους αναγνώστες το οποίο βοηθάει πολύ και τους ευχαριστούμε όλους θερμά.
Η διαδικασία είναι ανακοίνωση διαγωνισμού, συμμετοχές, ανάγνωση, κριτική, βαθμολογία, καταμέτρηση μέσου όρου βαθμολογιών, ανάδειξη νικητών.
Τα θέματα τα επιλέγουμε συνήθως κατόπιν συνεδρίας brain storming ή αν κάποιο από τα μέλη μας έχει μία ιδέα, την προτείνει και οι υπόλοιποι συζητάμε αν πρέπει να γίνει διαγωνισμός και πότε.
Προσωπικά ο αγαπημένος μου μέχρι στιγμής διαγωνισμός, που όμως δεν είχε πολύ απήχηση, ήταν το θέμα GirlPower, όπου ζητούσαμε τα παρακάτω :
Θέμα 1:
Γράψτε μία ιστορία η οποία να δείχνει την θέση της γυναίκας σε κάποιο θέμα
(οικογένεια, εργασία, σπίτι, δικαιώματα, κοινωνική θέση κλπ) σε παράλληλη διήγηση ΔΥΟ εποχών! Θέλουμε να φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στη θέση της γυναίκας στο παρελθόν και στο παρόν (ή μέλλον).
Θέμα 2:
Σπουδαία γυναικεία προσωπικότητα, μία ματιά στην καθημερινή ζωή της. Προφανώς δεν γίνεται να ξέρουμε τι ακριβώς έκανε η Μέριλιν Μονρόε, η Κιουρί ή η Τζέιν Όστιν στο σπίτι της… Μπορούμε όμως να διαβάσουμε το βιογραφικό τους και ίσως λίγα πράγματα για την εποχή που έζησαν και να γράψουμε μία ιστορία Φαν φίκτιον για αυτές!
Διαλέξτε μία γυναίκα που σας εμπνέει και με τις πληροφορίες και την φαντασία σας, ταξιδέψτε μας στον κόσμο της.
Πριν ενάμιση χρόνο σε συνεργασία με το ecoluxe.org αποφασίσατε να μπείτε στο χώρο των εκδόσεων. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό και αν υπάρχει κάποιο μελλοντικό σχέδιο για να βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο συγγραφείς από την εφαρμογή, να κάνουν ένα καλό ξεκίνημα.
Η συνεργασία ξεκίνησε με το δικό σου βιβλίο «Μπλέξαν οι ζωές μας» και πραγματικά σε ευχαριστούμε πολύ που μας εμπιστεύτηκες σε αυτό το νέο μας ξεκίνημα και σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι είσαι πάντα παρόν σε ότι κι αν σου ζητήσουμε και το εκτιμάμε απεριόριστα.
Τώρα η διαδικασία της έκδοσης όσο όμορφη και δημιουργική φαντάζει είναι άλλο τόσο δύσκολη και απαιτητική. Για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσει να εκδοθεί ένα βιβλίο που να είναι άρτιο γραφιστικά, επιμελημένο σωστά και να μπορέσει να πετύχει το αναγνωστικό του κοινό και την προώθησή του. Η εταιρεία με την οποία επιλέξαμε να συνεργαστούμε ασχολείται κυρίως με κινηματογραφικές ταινίες και έχει αποκτήσει αρκετά βραβεία για κάποιες από τις παραγωγές της είναι όμως «πρωτάρα» στην δημιουργία βιβλίων και χρειάζεται να τα μάθει όλα από την αρχή παρέα με τους συγγραφείς της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θεωρώ ότι είναι, ότι δεν πρόκειται για μία εταιρεία που αποσκοπεί στο κέρδος αφού ο σκοπός της είναι καθαρά πολιτιστικός και αυτό βοηθά στο να έχει ο συγγραφέας κάποιες ελευθερίες ως προς το πώς επιθυμεί να είναι το βιβλίο του αλλά και μελλοντικά να έχουν όλοι οι συγγραφείς της εταιρείας μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους, όπως και θα έπρεπε.
Αυτό όμως προς το παρόν (τα μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για τους συγγραφείς) παραμένει μόνο στα μελλοντικά πλάνα, διότι τα έξοδα για την παραγωγή και διάθεση κάθε βιβλίου έχουν ανέβει υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και είναι δύσκολο ως ακατόρθωτο να καλυφθούν με τις πωλήσεις των αντιτύπων ώστε να μπορέσει έπειτα ο συγγραφέας να έχει κέρδη.
Επίσης, δεν ζητά χρήματα από τους συγγραφείς για να εκδώσει το βιβλίο τους, όμως επιλέγει 1-3 βιβλία τον χρόνο.
Εσύ, σαν συγγραφέας- εκτός από ιδρυτικό μέλος του tellurstory- πως βλέπεις τα πράγματα στον εκδοτικό κόσμο, αυτή τη στιγμή; Είναι εύκολο να καθιερωθεί κάποιος στο χώρο; Οι εκδοτικοί βοηθούν σε αυτό; Η υπηρεσία της αυτοέκδοσης που προσφέρουν οι εκδοτικοί, πως σου φαίνεται;
Θα σου πω καθαρά την προσωπική μου άποψη. Θεωρώ ότι εφόσον ένας συγγραφέας θέλει να επιλέξει την αυτοέκδοση είναι καλύτερα να το κάνει μόνος του. Αν πρόκειται να πληρώσεις για όλα από την τσέπη σου, σε τι θα σε βοηθήσει ο εκδοτικός; Να πάρει μέρος από τα κέρδη σου; Γιατί; Για να δεις απλώς το βιβλίο σου στο public; Ας μην μπει στο public!
Είναι πολύ δύσκολο να καθιερωθεί κάποιος στον χώρο και μεγάλο ρόλο στο να το πετύχει είναι οι χρονικές συγκυρίες, η τύχη, η επιμονή και η προσωπική ενασχόληση του συγγραφέα πριν και μετά την έκδοση. Αν καταφέρεις να διαβάσει το βιβλίο σου κάποιος / κάποιοι που θα το λατρέψουν και θα το προωθήσουν τότε σιγά σιγά θα αποκτήσεις φανατικό κοινό και θα καθιερωθείς. Είναι αδύνατο να αρέσεις σε όλους. Όμως αν έχεις προσέξει το κείμενο σου όποιος κι αν το διαβάσει θα μπορεί να πει ότι προσωπικά δεν του αρέσει για τον α/β λόγο αλλά αναγνωρίζει ότι είναι καλό και κατά την γνώμη μου σε αυτό θα έπρεπε να αποσκοπούμε όλοι οι συγγραφείς.
Η σχέση σου με το ηλεκτρονικό βιβλίο, ποια είναι; Έχει διαφορά το wattpad με ένα ebook και θεωρείς πως το έντυπο βιβλίο προσφέρει περισσότερα από το ebook; Θεωρείς πως λόγω των τιμών τους, θεωρούνται είδος πολυτελείας, πια;
Η σχέση μου με τα ebook είναι αρκετά καλή αρκεί να τα βρίσκω στην σωστή τιμή. Το κόστος δημιουργίας ενός ebook είναι πολύ χαμηλότερο από ένα έντυπο βιβλίο και αυτό θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να αντικατοπτρίζεται και στην τιμή πώλησης του.
Και οι δύο μορφές ανάγνωσης προσφέρουν πολλά στον αναγνώστη ανάλογα με τον τύπο του. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να διαβάσει ενώ είναι στριμωγμένος μέσα σε ένα λεωφορείο με το κινητό του μπορεί να το κάνει αν έχει ένα ebook αποθηκευμένο ενώ αν είναι στο σπίτι του και θέλει να ξεκουράσει λίγο τα μάτια του από τις οθόνες, το έντυπο είναι μία όαση χαλάρωσης και διασκέδασης.
Το Wattpad δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με το ebook.
Στο Wattpad ο αναγνώστης μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με τον συγγραφέα και αν έβαζε και την πληρωμή προς τον συγγραφέα θα ήταν το καλύτερο μέσο για να ανθίσουν οι συγγραφείς. Αλλά δεν έχει διαθέσιμη την πληρωμή των συγγραφέων για την Ελλάδα και σίγουρα χάνει πολλά για αυτόν τον λόγο.
Οπότε η κύρια διαφορά του ebook από το Wattpad για τον συγγραφέα είναι ότι από το ebook μπορεί να αποκομίσει κέρδος για τον κόπο του αλλά ταυτόχρονα χάνει την άμεση επαφή με τον αναγνώστη.
Αμαρυλλίς, σε ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σου. Θα ήθελες, κλείνοντας, να στείλεις κάποιο μήνυμα στους ανθρώπους που ακολουθούν το tellurstory;
Νεκταρία, εγώ σε ευχαριστώ για τις εύστοχες ερωτήσεις σου που μου επέτρεψαν να παρουσιάσω την ομάδα μου αλλά και αρκετές προσωπικές μου απόψεις σχετικά με το βιβλίο.
Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω προς κάποιους συγγραφείς είναι να μην ξεχνάνε από πού και με ποιους ξεκίνησαν. Ευτυχώς πολλοί το κάνουν και τιμούν την ανάδειξη του βιβλίου τους στον διαγωνισμό μας, μας αναφέρουν παντού και χαιρόμαστε διπλά για αυτούς.
Και προς τους αναγνώστες – συγγραφείς να μην φοβούνται να εκτεθούν και αν τους εμπνέει κάποιο από τα θέματα που δημιουργούμε να γράφουν έστω κι αν δεν μας το στείλουν ποτέ.
Όλοι έχουμε μία ιστορία να πούμε, άλλοι νιώθουν την ανάγκη να την βροντοφωνάξουν και άλλοι να την σιγοψιθυρίσουν. Σημασία έχει να την βγάλουν από μέσα τους.
Ευχαριστούμε για όλα τους υποστηρικτές μας, κάποιοι είναι μαζί μας από το 2015, και η αγάπη τους μας τιμά και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας!
Ακολουθήστε την ομάδα εδω:
Comments