top of page
Εικόνα συγγραφέαNektaria Markakis

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Ιφιγένεια, καλώς ήρθες στα λογοτεχνικά ταξίδια. Συστήσου μας να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!


Καλώς σας βρήκα και σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες, να μου πάρεις συνέντευξη! Να συστηθώ βεβαίως! Με λένε Μπακογιάννη Ιφιγένεια και εργάζομαι ως ταξιδιωτικός πράκτορας από τα 21 μου! Τελείωσα παρόλα αυτά το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού, κοινώς τη δημοσιογραφία και οφείλω να ομολογήσω πως δεν θα ασχολούμουν ποτέ με αυτό! Αγαπώ να μαθαίνω ξένες γλώσσες, να ταξιδεύω, να γράφω και φυσικά να διαβάζω! Σαν άνθρωπος είμαι πολύ επιλεκτική. Μπορεί κάποτε να φαίνομαι κοινωνική, ωστόσο, σπάνια ανοίγομαι πραγματικά στους άλλους, εκτός από τη μία και μοναδική κολλητή μου και φυσικά τον άντρα μου.


Η συγγραφή πως μπήκε στη ζωή σου; Ήταν κάτι που διάλεξες συνειδητά ή έτυχε στην πορεία;


Η συγγραφή μου βγήκε ασυνείδητα. Όταν ήμουν εννέα χρονών και εξαιτίας της υπέρμετρης λατρείας που είχα στον παππού μου, ο οποίος ήταν σαν δεύτερος πατέρας, αποφάσισα να γράψω μικρές ιστορίες για εμένα και εκείνον. Φανταστικές πάντα με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Έπειτα στην Έκτη δημοτικού ακολούθησα τη λογοτεχνία ως επιλογή στη λέσχη που είχαμε κάθε Παρασκευή και έγραφα μόνη μου ιστορίες για το σχολείο. Στα 14 έγραψα την πρώτη μου τριλογία φαντασίας, το Άβατο, το οποίο ως σήμερα διορθώνω με σκοπό να το δω έντυπο. Ήταν το καταφύγιό μου και η μεγάλη μου αδυναμία. Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, από μικρή έγραφα γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.


Το wattpad πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στην εξέλιξή σου και τι έχεις κερδίσει μέσα από αυτό;


Η εφαρμογή του wattpad με έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την κριτική του κοινού, βγάζοντάς με από το καβούκι μου. Μπήκα το 2016 και ανέβασα την πρώτη μου ιστορία. Ενθουσιάστηκα με τα σχόλια και μου πρόσφερε πολύ χαρά. Χάρη στους αναγνώστες μου τότε, έγραψα και ολοκλήρωσα πολλά έργα μου. Γράφοντας, κάτι που ακόμη κάνω, γίνομαι καλύτερη και πολλοί αναγνώστες με έχουν βοηθήσει σε τυχόν λάθη και επιμέλεια.


Το πρώτο σου εκδοτικό βήμα έγινε με το βιβλίο «Γραβάτα γένους θηλυκού». Πως ήταν σαν εμπειρία η πρώτη σου έντυπη δουλειά;


Θα έλεγα πως ήταν το δεύτερο εγχείρημά μου η Γραβάτα, αλλά για το πρώτο δεν θέλω να μιλήσω καθόλου καθώς ήταν καταστροφικό. Το Υδροπλάνο τότε, φαινόταν μία καλή επιλογή που πάλι κατέληξε σε απογοήτευση. Αυτό που μου έμεινε όμως ήταν τα σχόλια του κόσμου, τα οποία ήταν καλά, σε γενικές γραμμές και φυσικά η ίδια η εμπειρία της έκδοσης. Η αλήθεια ήταν πάντως πως δεν είχα υψηλές προσδοκίες από τον εκδότη έτσι και αλλιώς, επομένως δεν απογοητεύτηκα και πολλά με το αποτέλεσμα.

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Το «Γραβάτα γένους θηλυκού» είναι ένα βιβλίο με χιούμορ που όμως μιλάει για την ανισότητα των φύλλων. Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο. Πως εμπνεύστηκες το θέμα και σύστησέ μας τους πρωταγωνιστές σου.


Αρχικά να πω, όσο και αν αυτό είναι παράξενο, πως δεν είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα βιβλίο με σκοπό να μιλήσω για την ανισότητα των φύλων. Ίσως ασυνείδητα να βγήκε και να προέκυψε μέσα από την πλοκή. Το έγραψα το 2019, τη χρονιά που παντρεύτηκα και ήθελα κάτι να με χαλαρώσει, να γελάσω και να έχουμε να διαβάζουμε με την κολλητή μου στα διαλείμματα της δουλειάς. Της μίλησα για το θέμα που σκεφτόμουν και τον τίτλο και φυσικά γέλασε πολύ! Η έμπνευση ήρθε επιτόπου, καθώς απλά έψαχνα ένα θέμα για να γελάσω και ήρθε στο μυαλό μου η Τζες. Η πρωταγωνίστριά μου λοιπόν, μιλά στο βιβλίο όπως εγώ στην καθημερινή μου ζωή. Οι ατάκες μας είναι το ίδιο φαρμακερές. Είναι καλομαθημένη, έχει επάξια κερδίσει μία πολύ καλή θέση ως Make-up artist σε ένα περιοδικό, ώσπου μία μέρα ανατρέπονται όλα και η ίδια ξεκινά το κυνήγι εργασίας, με σκοπό να διατηρήσει την καλοζωία της. Ως πού είναι διατεθειμένη όμως να φτάσει γι’ αυτό; Ο Στέφαν Μέγιερς, ένας διάσημος δικηγόρος, έχει τον τίτλο του μισογύνη που προσλαμβάνει μόνο άνδρες. Τι τελικά ισχύει και πώς διασταυρώνονται οι δρόμοι με την Τζες, μένει να το ανακαλύψετε! Ο Στέφαν λοιπόν και η Τζες είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της Γραβάτας.


Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο σου βιβλίο με τίτλο «Σάμχαϊν: Η κατάρα του ορφανού». Πες μας δύο λόγια γι’ αυτό και πότε να το περιμένουμε;


Το «Πότε» με έχει φάει και εμένα. Λογικά τις επόμενες μέρες ελπίζω μιας που είναι έτοιμο και μένει ένα τηλεφώνημα καημένο να μου κάνουν και να μου πουν πότε επιτέλους το βλέπουν να κυκλοφορεί! Είναι τετραλογία φαντασίας, η οποία κρύβει επίσης μέσα της το μήνυμα της ύπαρξης ρατσισμού και κοινωνικής ανισότητας απέναντι σε μία ομάδα…ανθρώπων που εκπροσωπούν το εβένινο χρώμα και ονομάζονται Σάμχαϊν. Ήθελα να γράψω κάτι που θα άρεσε πολύ στο κοινό του φανταστικού. Έχοντας αγάπη στον Χάρι Πότερ, ήθελα να δημιουργήσω έναν εξίσου σημαντικό και περίπλοκο κόσμο, με όνειρό μου μία μέρα να αγαπηθεί το ίδιο.

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Μίλησε μας για τους πρωταγωνιστές του Σάμχαϊν. Ποιοι είναι, και τι ρόλο παίζουν στο βιβλίο σου;


Πρωταγωνιστές μου είναι η Κένταλ, η οποία αφηγείται και την ιστορία και ο Σκορπιός. Τους βλέπουμε σε μικρή ηλικία, στο πρώτο βιβλίο, γύρω στα έντεκα. Από το δεύτερο και μετά μεγαλώνουν. Η Κένταλ έχει μεγαλώσει με τον φόβο των Σάμχαϊν, μένει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ίδρυμα όπου θα γνωρίσει τον Σκορπιό, ο οποίος μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για κανέναν. Είναι ένα αγόρι κλειστό δίχως φίλους, το οποίο δεν γνωρίζει τίποτε για την οικογένειά του. Οι δυο τους μοιάζουν να συγκρούονται, μα όταν το κακό πλησιάζει και ανακαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες, είτε θα ενωθούν είτε θα γίνουν αιώνιοι εχθροί. Ο ρόλος τους είναι κεντρικός και στο δεύτερο βιβλίο.


Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι σημαντικοί, για σένα, σε ένα τέτοιο βιβλίο όπως το Σάμχαιν και πόση δύναμη τους δίνεις; Θες να μας τους συστήσεις;


Οι Δευτερεύοντες για εμένα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, ο ένας είχε αγαπηθεί τρελά από το κοινό, πιο πολύ και από τους πρωταγωνιστές. Το όνομά του είναι Άϊνταν Γουέτμορ. Είναι ένας σκοτεινός άνδρας, θανάσιμα επικίνδυνος και πολύ ισχυρός. Φυσικά έχω αγαπήσει και τον Άλαν, τον κολλητό φίλο της Κένταλ αλλά και τον Σιμεόν, τον καθηγητή και διευθυντή της μαγικής Σχολής. Βέβαια οι αγάπες δεν σταματάνε εδώ και σε μερικούς ήρωες δευτερεύοντες, δίνω πνοή και ρόλο στα επόμενα βιβλία.


Θα υπάρξει συνέχεια; Πόσα βιβλία να περιμένουμε συνολικά και τι να περιμένουν και οι αναγνώστες από αυτή την ιστορία;


Πάμε λοιπόν σε αυτήν την ερώτηση. Είναι τέσσερα. Το πρώτο και το δεύτερο μπορούν να υπάρξουν μαζί, αυτόνομα από τα άλλα δύο. Η συνέχεια του δεύτερου, είναι μία ματιά στο μέλλον, όπου παίρνουν τη σκυτάλη μυστηριώδεις χαρακτήρες από τα δύο άλλα βιβλία και έχω και το τέταρτο, που στην ουσία είναι το Πρίκουελ, δηλαδή τα γεγονότα πριν το πρώτο βιβλίο. Έτσι οι αναγνώστες έχουν ολόκληρη εικόνα για το πώς ξεκίνησαν όλα και έφτασαν εκεί που έφτασαν.

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Πόσο δύσκολο ήταν να γράψεις κάτι τόσο διαφορετικό από το πρώτο σου έντυπο βιβλίο; Γενικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράφεις λογοτεχνία φαντασίας και γιατί διάλεξες αυτό το είδος; Υπήρξε κάτι που σε προβλημάτισε ή σε φόβισε όσο έγραφες αυτό το βιβλίο;


Μπορώ να πω πως η Γραβάτα Γένους Θηλυκού δεν ήταν ας πούμε το αντιπροσωπευτικό μου δείγμα. Πάντα δηλώνω πως είμαι συγγραφέας φαντασίας, αλλά τελευταία γράφω και ιστορικά μυθιστορήματα και τα έχω λατρέψει. Σαν είδος η φαντασία δεν με δυσκόλεψε ποτέ. Έχω γράψει πάρα πολλά και πάντα η έμπνευση ερχόταν αυτόματα δίχως καμία προσπάθεια. Δεν με φόβισε τίποτε όσο το έγραφα, αντίθετα είχα λατρέψει τη διαδικασία. Τελευταία, έχω χάσει την έμπνευση στη φαντασία και έχω κολλήσει με το ιστορικό, αλλά ελπίζω να επανέλθω. Οπότε για εμένα, το να γράφω αυτό το είδος ήταν κάτι σαν φυσικό επόμενο, αφού από μικρή η φαντασία μου κάλπαζε.


Εκτός από συγγραφέας είσαι και αναγνώστρια; Τι σου αρέσει να διαβάζεις κυρίως;


Φυσικά και είμαι αναγνώστρια! Διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη, με λιγότερο αγαπημένα τα αστυνομικά. Τρόμου δεν διαβάζω καθόλου. Δεν μου αρέσουν. Σε γενικές γραμμές όμως, με ιδιαίτερη φυσικά αγάπη στη φαντασία και τα μεταφυσικά, τα διαβάζω όλα σχεδόν!

Ιφιγένεια Μπακογιάννη: Η συγγραφή ήταν το καταφύγιό μου.

Ιφιγένεια σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το νέο σου εγχείρημα! Κλείνοντας, θες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες σου;


Εγώ σε ευχαριστώ για τις υπέροχες ερωτήσεις σου Νεκταρία μου. Είσαι και εσύ αγαπημένη συγγραφέας! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Σαν μήνυμα, θα δώσω μία υπόσχεση πως από μεριάς μου, θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε οι ιστορίες που θα φτάσουν στα χέρια του κοινού, να αξίζουν τον χρόνο του!



Οι φωτογραφίες είναι από τον προσωπικό λογαριασμό της Ιφιγένειας στο Instagram

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page