top of page
  • Εικόνα συγγραφέαNektaria Markakis

Pax Americana της Αλεξάνδρας Τσόλκα.

Pax Americana Εκδόσεις ελληνικά γράμματα

Νέα κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Τσόλκα έρχεται για να σας προβληματίσει και να σας συγκλονίσει.



Ας ξεκινησουμε , ομως, με το ποια ειναι η Αλεξάνδρα Τσόλκα.


Η Αλεξάνδρα Τσόλκα γεννήθηκε στο Αγρίνιο και έζησε στην Αθήνα. Δούλεψε για 30 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες (Sportime, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ) και ως αρχισυντάκτρια, σύμβουλος έκδοσης και figure editor στον περιοδικό Τύπο (Down Town, NITRO, People, OK, Esquire, In Style κ.ά.). Έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον Planet και στην ΕΡΑ. Συμμετείχε σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών ως δημιουργικό δυναμικό, αλλά και μπροστά από τις κάμερες σε εκπομπές των Θέμου Αναστασιάδη, Σοφίας Αλιμπέρτη, Φαίης Σκορδά, Σταματίνας Τσιμτσιλή, Ελεονώρας Μελέτη. Έχει δημιουργήσει το site spotlightpost.com και έχει συνεργαστεί με τα yupi. gr, newpost.gr, mononews.gr, kourdistoportocali.gr κ.ά. Κυκλοφορούν επτά βιβλία της: η συλλογή σύντομων ιστοριών «Σημείο επαφής», τα διηγήματα «Κοιμόταν μαζί τους», η βιογραφία «Μαρλέν Καρέρ - Η ζωή ένα πάρτι», το μυθιστόρημα «Με ένα πλοίο που το λέγαν Λα Λορελάι», και τα παραμύθια «Καληνύχτα, νεράιδα νονά» και «Η κα- κιά μάγισσα παραιτείται». Σήμερα είναι οικονομική μετανάστης στις ΗΠΑ. Ζει στη Βοστόνη με τον σύζυγο και τις κόρες της.

Αλεξάνδρα Τσόλκα

Περίληψη του βιβλίου:


«Πρόσεξε εσύ, σήμερα, που ενοχλείσαι απ’ τους ξένους, τους διαφορετικούς, αυτούς του άλλου χρώματος ή της άλλης απόχρωσης δέρματος, θρησκείας, προφοράς. Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να είσαι αυτό ακριβώς. Μετανάστης! Πρόσφυγας! Ηλικιωμένος! Εξαρτημένος! Φτωχός! Κοίτα τι εύκολο που είναι. Είσαι αφημένος στο έλεος της εποχής σου. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και, βέβαια, στην Αμερική…»


Το Pax Americana είναι μια ιστορία για το περιθώριο, τον ρατσισμό, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, τη φτώχεια και την αρρώστια, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα γηρατειά, τις εμμονές και τις θεωρίες συνωμοσίας. Μιλά για ζωές εκτός ψηφιακής δικτύωσης, χωρίς απλικέισον ρετούς και λάικ. Δεν έχει να κάνει τόσο με την Αμερική, όσο με τον κόσμο των χαμένων της εποχής μας, που άλλαξε για όλους και παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ιστορίες σκληρές για αντιήρωες που αναζητούν τη θέση τους στον νέο αυτό κόσμο.


Το Pax Americana είναι ένα βιβλίο με σκληρές αλήθειες που πρέπει να διαβάσουν όλοι που δυσκολευονται να αποδεχτούν καταστάσεις στις οποίες θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη κατανόηση: μετανάστευση, εθισμοί, διαφορετικοτητα... γιατί υπάρχουν, γιατί μας ενοχλούν;

Δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και θέτει νέα. Εσύ τι θα έκανες αν ησουν στη θέση τους;

Δίνει απαντήσεις σε εκείνους που δεν δέχονται τη διαφορετικοτητα ή ακόμη και το γεγονός πως ο χρόνος είναι ανελέητος και για κάποιους περνάει γρηγορότερα με σκληρά αποτελέσματα.

Κάνει μια ανάλυση της ανθρωπογεωγραφιας της χώρας όπου κατοικεί, το πως έχουν επηρεάσει τα σοσιαλ μίντια τις συμπεριφορές των ανθρώπων- και κυριως για τις ζωές εκεινων που δεν εχουν φωνη στα σόσιαλ- και τι αντίκτυπο έχει σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μπει άδικα-κυρίως-στο περιθώριο.

Η γραφή της Αλεξάνδρας Τσόλκα είναι έντονη, περιγράφει τις εικόνες του βιβλίου με ωμότητα και με αλήθειες που ενοχλούν ίσως και δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα που αν διαβάσεις με ανοιχτό μυαλό, σαφώς θα σου αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και θα σου αφαιρέσει οποιες παρωπίδες μπορεί να φοράς.


Εμείς να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το νέο της πόνημα και εύχομαι να το βάλετε στις βιβλιοθήκες σας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page