Βιογραφικό:
Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για λίγα χρόνια στον τομέα αυτό. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν τόσο έντονη που από μικρή ηλικία πειραματιζόταν με διάφορα είδη γραφής όπως μυθιστόρημα και ποίηση. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Το Λευκό Κλουβί” από τις εκδόσεις Λυκόφως, το οποίο αναδείχθηκε ως ένα από τα οχτώ καλύτερα για το καλοκαίρι του 2016. Από τις Εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής έχουν εκδοθεί το 2021 τα πρώτα δύο βιβλία της τριλογίας “Το ξόρκι των Αγγέλων”, “Η Κατάρα” και “Πάθη”. Σήμερα ζει στην Ελευσίνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο της παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της blog: http://mamabook.wordpress.com
Στα κοινωνικά δίκτυα: facebook/LenaPsicha
Συνέντευξη:
Λένα καλώς ήρθες στα Λογοτεχνικά ταξίδια. Πες μας μερικά πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Είμαι μαμά δύο μικρών αγοριών, μεγάλωσα στο Κερατσίνι, αλλά πλέον μένω στην Ελευσίνα με την οικογένειά μου. Κυκλοφορούν, μέχρι τώρα που μιλάμε, πέντε έντυπα βιβλία. Το ‘Λευκό Κλουβί’ που μιλάει για την ενδοοικογενεική βία και την κατάθλιψη, ‘Το νανούρισμα της ψυχής’ που αφορά τον αγώνα που δίνουν αρκετά ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδί, και η τριλογία φαντασίας ‘Το Ξόρκι των Αγγέλων’. Παράλληλα, στη σελίδα της ΛΕΦΑΛΟΚ, οι αναγνώστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν μια νουβέλα μεταφυσικού τρόμου ‘Ο Μοναχός’.
Πως αποφάσισες να μεταπηδήσεις από τα οικονομικά στη Συγγραφή; Ποιες δυσκολίες συνάντησες στην πορεία σου στο χώρο και τι αποκόμισες από αυτές;
Ξέρω ότι θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά πραγματικά νιώθω πως είχα το μικρόβιο της δημιουργίας ιστοριών από μικρό παιδί. Ένα οικογενειακό θέμα συντέλεσε στο να αφήσω τη δουλειά μου ως βοηθός λογιστή και να ασχοληθώ πιο εντατικά με τη συγγραφή. Δε θεωρώ όμως πως, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι ένα επάγγελμα που εύκολα μπορείς να βιοποριστείς. Είναι λίγο άδικο, γιατί οι συγγραφείς, όπως κάθε καλλιτέχνης, θα έπρεπε να αμοίβονται για τον χρόνο και την προσπάθειά τους. Το να εκδώσεις ένα βιβλίο δεν είναι δύσκολο. Το να εκδώσεις με καλούς και επωφελείς όρους, όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Παρόλα αυτά, προσπαθώ να μην τα παρατάω, να συνεχίζω αυτό που αγαπάω και να παλεύω για τα βιβλία μου. Αν έμαθα κάτι, είναι να μην σταματώ, να μην υποχωρώ.
Γιατί προτίμησες να ασχοληθείς με τη λογοτεχνία του φανταστικού και πόσο δύσκολο είναι, τελικά, να γράψεις ένα βιβλίο φαντασίας, αποφεύγοντας τα τυπικά κλισέ που κρύβει το είδος;
Λατρεύω τη λογοτεχνία του φανταστικού από μικρό κορίτσι, από τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο ‘Οι γέφυρες του χρόνου’. Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο φαντασίας και μόλις ήρθε στο μυαλό μου η αρχική ιδέα, δεν δίστασα στιγμή.
Όσον αφορά τα κλισέ, είναι δύσκολο να τα αποφύγεις εντελώς, γιατί σχεδόν όλα έχουν γραφτεί. Το θέμα δεν είναι αν ένα έργο είναι πρωτοποριακό, αλλά αν περιέχει αρκετά στοιχεία πρωτοτυπίας μέσα του. Στο Ξόρκι των Αγγέλων, για παράδειγμα, δημιούργησα τους Αγγελιαφόρους και τον Μαύρο Στρατό, θνητά άτομα που παίρνουν τις δυνάμεις τους απευθείας από τους αγγέλους και τους δαίμονες αντίστοιχα. Αλλά πάντα, σε όλα τα βιβλία, θα βρίσκουμε επιρροές, και δεν θεωρώ πως είναι κάτι κακό αυτό.
Πιστεύεις πως στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο; Και γενικά, θεωρείς πως η χώρα μας έχει καλούς συγγραφείς του φανταστικού;
Παρατηρώ πως τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει αρκετά το αναγνωστικό κοινό και θεωρώ πως σε αυτή την κατεύθυνση επηρέασαν θετικά τα κοινωνικά δίκτυα. Το tiktok και το instagram, για παράδειγμα, είναι δύο εφαρμογές που έχουν ενισχύσει πολύ την προβολή της λογοτεχνίας του φανταστικού. Υπάρχουν κάποιοι που υπομονεύουν τη λογοτεχνία φαντασίας, ξεχνώντας πως η φαντασία είναι κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Η Οδύσσεια, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο έπος φαντασίας. Και χαίρομαι πολύ που οι Έλληνες συγγραφείς δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων είναι καλύτερα ακόμα και από ευπώλητα μεταφρασμένα.
Μίλησε μας για την τριλογία του “Το ξόρκι των αγγέλων” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Με τι πραγματεύεται και τι να περιμένει ο αναγνώστης που θα αποφασίσει να τη διαβάσει;
Ολόκληρη η τριλογία βασίζεται στον μύθο για την αναζήτηση του άλλου μας μισού, που μαθαίνουμε στο βιβλίο ΄Συμπόσιο΄ του Πλάτωνα. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιος σε έχει καταραστεί, όχι μονάχα να μη βρεις το άλλο σου μισό, αλλά να μην αγαπηθείς ποτέ; Τι θα έκανες για να σπάσεις την κατάρα; Είναι μια σειρά φαντασίας, που εξελίσσεται σε ένα πραγματικό μέρος (τη Ρόδο), με αρκετά ρομαντικά στοιχεία, μαγεία, σκηνές μάχης, τη δύναμη της φιλίας, την εσωτερική πάλη και την πορεία προς την ωριμότητα. Θα μπορούσα να πω πως είναι και ένα βιβλίο ενηλικίωσης, αφού η ηρωίδα ξεκινά θυμωμένη και μπερδεμένη μέχρι να γράψει το δικό της φινάλε.
Σύστησέ μας τους πρωταγωνιστές σου, πες μας τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά τους. Τι είναι αυτό που τους οδηγεί στη ζωή;
Η κεντρική ηρωίδα είναι η Ρόζα, ένα έφηβο κορίτσι, αρκετά κακομαθημένο και θυμωμένο με τον κόσμο. Ξεκινάει ανώριμη, με πλήρη άγνοια του κόσμου που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά σταδιακά εξελίσσεται, μαθαίνει τον εαυτό της και παλεύει για να σώσει αυτούς που αγαπά και την έχουν ανάγκη. Υπάρχουν αρκετοί ήρωες που είναι κοντά στο ταξίδι της για τη λύση της κατάρας, αλλά και μια μεγάλη αντίπαλος, η πρωτόπλαστη Λίλιθ, που έχει τις δικές της μυστικές επιθυμίες και σχέδια. Γενικά, προσπαθώ να μην κάνω τους ήρωές μου τέλειους, αλλά αληθινούς. Θεωρώ πως κάθε ένας έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά στοιχεία, που τον κάνουν μοναδικό.
Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας στα βιβλία σου που του έχεις αδυναμία ή που σου μοιάζει, κιόλας, κι έχει δικά σου χαρακτηριστικά; Γενικά, δίνεις δικά σου στοιχεία στους πρωταγωνιστές των βιβλίων σου;
Ξεχωρίζω τρεις χαρακτήρες που είναι οι αγαπημένοι μου. Την Τσαμπίκα που είναι γεμάτη θετική ενέργεια και όρεξη για ζωή, τον Ανέστη που στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο την εγγονή του, τη Ρόζα, και τον Ορφέα που είναι αυτό που είναι (θα καταλάβει κανείς τι εννοώ όταν διαβάσει το δεύτερο και τρίτο βιβλίο). Αλλά σίγουρα η Τσαμπίκα, με αυτή την αθώα τρέλα που κουβαλά, μου μοιάζει περισσότερο. Συνήθως, δίνω χαρακτηριστικά μου σε δευτερεύοντες χαρακτήρες και όχι στους κεντρικούς ήρωες. Αλλά θα ήθελα πολύ να είμαι πιο θρασύς και ετοιμόλογη όπως η Ρόζα, κάποιες φορές. Άρα, καμιά φορά οι ήρωες κουβαλάνε όχι μόνο δικά μας χαρακτηριστικά, αλλά και δικές μας επιθυμίες και απωθημένα.
Τι σε ενέπνευσε για να γράψεις αυτή την τριλογία και τι δυσκολίες αντιμετώπισες, και κυρίως, πως τις ξεπέρασες;
Όλα ξεκίνησαν από μια πεταλούδα, που στην αρχαιότητα θεωρούσαν πως αντιπροσωπεύει την ψυχή. Τόσο ο μύθος του έρωτα και της ψυχής όσο και ο μύθος για το άλλο μισό, έδωσαν το έναυσμα για την τριλογία αυτή. Το Ξόρκι των Αγγέλων είναι ένα αλληγορικό ταξίδι προς τη σωτηρία της ψυχής, αλλά δε με δυσκόλεψε κατά τη συγγραφή του, καθώς ήξερα από την αρχή που ήθελα να καταλήξω, ποιο θα ήταν το τέλος. Η μεγαλύτερη δυσκολία, για μένα, ήταν η επιμέλεια, γιατί έπρεπε να μην υπάρχουν κενά και λάθη στην ιστορία.
Η έρευνα έπαιξε ρόλο στη συγγραφή της τριλογίας σου; Γενικά, όταν γράφεις, πόσο βασίζεσαι στην έρευνα;
Διάβασα ολόκληρη τη Βίβλο, το Κοράνι, διάφορα απόκρυφα και άλλα θρησκευτικά κείμενα, καθώς επίσης μύθους και ιστορίες από την αρχαιότητα. Όλα αυτά μαζί έδωσαν με τον δικό τους τρόπο μια συνοχή στην ιστορία, αλλά και μια σιγουριά μέσα μου για αυτά που έγραφα. Πάντα αφιερώνω μεγάλο χρόνο στην έρευνα πριν τη συγγραφή, που καμιά φορά κρατάει ολόκληρους μήνες.
Ετοιμάζεις κάτι νέο αυτό τον καιρό; Τι να περιμένουμε μελλοντικά από σένα;
Είναι έτοιμο, επιμελημένο ένα δυστοπικό μυθιστόρημα new adult, με πολλά ρομαντικά στοιχεία και δράση, το οποίο θεωρώ το πιο αγαπημένο μου μέχρι στιγμής, αλλά ακόμη δεν έχω να ανακοινώσω κάποια επίσημη συνεργασία με εκδοτικό. Αυτή τη στιγμή γράφω ένα πιο καθαρά ρομαντικό βιβλίο, γιατί δύσκολα αντέχω χωρίς το ρομαντικό κομμάτι, με λίγο μαγικό ρεαλισμό να πλαισιώνει την ιστορία.
Εκτός από συγγραφέας είσαι και αναγνώστρια; Τι είδος σου αρέσει να διαβάζεις και σε γενικές γραμμές, προτιμάς Έλληνες ή ξένους συγγραφείς;
Διαβάζω σχεδόν τα πάντα. Ρομαντικά, τρόμο, φαντασίας, αστυνομικά, κοινωνικά… Μου αρέσει να στηρίζω την ελληνική λογοτεχνία, χωρίς να σημαίνει ότι δε διαβάζω και ξενόγλωσσα ή μεταφρασμένα. Συνήθως, τα οχτώ από τα δέκα βιβλία που θα αγοράσω είναι από Έλληνες συγγραφείς. Πολύ θετικό, βέβαια, είναι και το γεγονός πως στον τόπο μου έχουμε μια πάρα πολύ καλή, ενημερωμένη δημοτική βιβλιοθήκη, με πολλές νέες κυκλοφορίες, όπου μπορώ να δανείζομαι αρκετά αναγνώσματα, κάτι που θα έπρεπε να γίνει παντού, γιατί είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει τη φιλαναγνωσία.
Η σχέση σου με τα social ποια είναι και θεωρείς πως βοηθάνε ένα συγγραφέα ώστε να γίνει πιο γνωστός; Εσένα που μπορούν να σε βρουν οι αναγνώστες σου;
Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μπει στη ζωή μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την προβολή της δουλειάς μας. Προσωπικά, έχω δει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του έργου μου από την περίοδο που άρχισα να ασχολούμαι πιο ενεργά με τα social. Πέρα από το facebook και το Instagram(@lenapsicha), φτιάχνω μικρά ενημερωτικά ή χιουμοριστικά βίντεο στο tiktok(@lenapsicha) με κεντρικό θέμα τα βιβλία. Θα ήθελα να γράφω περισσότερες κριτικές για τα βιβλία που διαβάζω στο Instagram, αλλά πολλές φορές δεν προλαβαίνω. Δεσμεύομαι όμως να το κάνω άμεσα, γιατί δε θέλω να αδικώ τα τόσο καλοδουλεμένα βιβλία που έχουν πέσει κατά καιρούς στα χέρια μου, ανάμεσά τους και το δικό σου ομολογώ. Τέλος, στο youtube (lenapsicha) κυκλοφορούν και τα τρέιλερ των βιβλίων μου, για όποιον θέλει να ρίξει μια γρήγορη ματιά.
Λένα σ’ ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σου, εύχομαι τα καλύτερα για σένα και τα βιβλία σου. Στείλε, αν θες, ένα μήνυμα στους αναγνώστες σου.
Εγώ ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία αυτή! Το μόνο μήνυμα που θα ήθελα να στείλω, και το θεωρώ σημαντικό, είναι να διαβάζουν οτιδήποτε τους αρέσει. Δεν υπάρχει καλό και κακό βιβλίο, καλή λογοτεχνία και κατώτερου είδους λογοτεχνία. Υπάρχουν μόνο ιστορίες
που περιμένουν τους αναγνώστες να τους παρασύρουν.
Comments