top of page

Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

Εικόνα συγγραφέα: Nektaria MarkakisNektaria Markakis
Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

● Καλώς ήρθες στα Λογοτεχνικά Ταξίδια. Πες μας μερικά πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα. 


Καλώς σας βρήκα. Να σας πω μερικά πράγματα για μένα ε; Είμαι απλά μια ταπεινή υπερλαμπρη θεά, χαχαχαχ… Πέρα από το αστείο, που μου αρέσει γενικά να κάνω, είμαι η Ελένη διαχειρίστρια του Books And Freckles, μου αρέσει να διαβάζω και που και που αφήνω και εγώ διάφορες σκέψεις στο χαρτί. 



● Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για το βιβλίο; Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο που διάβασες;

 

Το πρώτο βιβλίο το διάβασα στα 17, τότε που ήταν να δώσω πανελλήνιες.  Ήταν μια προσπάθεια της ερμης της μανούλας μου για να με βοηθήσει να βγάλω όλη τη φαντασία από το κεφάλι και να την περάσω στο χαρτί. Το βιβλίο ήταν “το χάδι του ανέμου” της Ζοελ -Λοπινο- Μαστραντώνη.



● Συνεργάζεσαι με συγγραφείς ως Beta Reader εδώ και κάποιο καιρό. Πες μας τι είναι το Beta Reading και πόσο σημαντικό είναι στην πορεία του βιβλίου προς την έκδοση;


Αχ τώρα μπορώ να μιλάω για ώρες χάχα. Το Beta Reading είναι μια διαδικασία που γίνεται πριν την επιμέλεια και αυτό το τονίζω συνέχεια. Είναι μια σημαντική διαδικασία γιατί ένας καλός Beta Reader μπορεί να σου δώσει σωστό feedback και να βοηθήσει στη ροή του βιβλίου. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν θα πει τι θα διορθώσει στο κείμενο ο συγγραφέας. Θα του πει ,αν κάνει κοιλιά, αν έχει ροή, αν οι χαρακτήρες είναι χάρτινοι, αν κάποιες σκηνές είναι οκ και εύστοχες, οι διάλογοι αν είναι ρεαλιστικοί σε ότι είδος και να γράφει. Να μου πεις, καλά δεν τα κάνει αυτά ένας επιμελητής; φυσικά, όπως είπα ομως είναι μια διαδικασία πριν την επιμέλεια, εκείνη τη στιγμή ο Beta Reader διαβάζει λες και είναι εκατό αναγνώστες μαζί. Αν θα μπορούσα να το δώσω με απλά λόγια θα ελεγα: Beta Reader = νοσηλευτής, Επιμελητής = Γιατρός, Συγγραφέας = ασθενής.  Άρα ο Beta είναι ο άνθρωπος που δίνει τις πρώτες βοήθειες πριν το χειρουργείο.  


Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

● Υπήρξε ποτέ κάποια συνεργασία σου που σε προβλημάτισε; Γενικά, οι συγγραφείς, δέχονται συμβουλές και κριτικη;


Γενικά στα Beta περνάμε όμορφα, μην ξεχνάμε ότι ο έχουμε στα χέρια μας, ένα κείμενο χωρίς επιμέλεια και το όνειρο ενός ανθρώπου. Ναι έχει τύχει να προβληματιστώ και έδινα σχόλια με αποτέλεσμα να σταματήσω κάποια στιγμή να το διαβάζω γιατί ο, η, συγγραφέας ήθελε να ακούσει μόνο όμορφα λόγια. Ότι σχόλιο κάνω πάνω στο κείμενο, είτε μιλάμε στο τηλέφωνο με τον την συγγραφέα, πάντα γράφω: Στο λέω με αγάπη και σεβασμό. Οι συγγραφείς γενικά είναι λίγοι αυτοί που θα ακούσουν. Παίζει βέβαια ρόλο και πως στο λέει ο άλλος, αλλά δυστυχώς αρκετοί δεν δουλεύουν με επαγγελματίες και γι’ αυτό τα βιβλία που διαβάζουμε λεμε: μα καλά επιμέλεια δεν πέρασε; 


Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

● Εκτός από Beta Reader είσαι και συγγραφέας με ένα ιδιαίτερο βιβλίο στο ενεργητικό σου. Πες μας δύο λόγια για τα... “ Λόγια που σου χρωστάω”.


Τα “λόγια που σου χρωστάω”, είναι ένα βιβλίο που ξεκίνησα να γράφω σε μια δύσκολη περίοδο. Όπως είπα γράφω σε χαρτί διαφορά συναισθήματα μου. Θες να σου πω την αλήθεια; Δεν μπορώ να μιλάω γι’ αυτό το βιβλίο, νιώθω ότι δεν έχω τις κατάλληλες λέξεις και αυτή τη στιγμή που σου απαντάω το μόνο που νιώθω είναι να θέλω μια αγκαλιά, ίσως γιατί αν μου πεις: πως θα έλεγες το βιβλίο σου με μια λέξη, αυτή θα ήταν η λέξη, Αγκαλιά. Δεν ξέρω αν σε καλύπτει αυτό.  



● Θα έγραφες κάποια στιγμή ένα μυθιστόρημα και σε ποιο είδος θα προτιμούσες να δοκιμαστείς;


Ναι, έχω ιδέες και μάλιστα μια από αυτές τη στήνω σιγά σιγά. 



● Πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσεται ένας συγγραφέας και με ποιους τρόπους μπορεί να το κάνει;


Οι συγγραφείς για μένα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Όλοι έχουμε να πούμε μια ιστορία, αλλά δεν μπορούμε όλοι να γράψουμε τέλεια.  Υπάρχουν όμως άνθρωποι επαγγελματίες που βοηθάνε πάρα πολύ. Άρα αν κάποιος θέλει να εξελιχθεί, μπορεί να κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής και να δουλεύει με επαγγελματίες. Όχι μόνος, όχι έχω το Beta Reader και δεν θέλω επιμελητή. 



● Ας γυρίσουμε πάλι στην αναγνωστική σου ιδιότητα. Διατηρείς ένα blog όπου ανεβάζεις άρθρα που αφορούν το βιβλίο, αλλά έχεις κι ένα κανάλι στο Youtube όπου παίρνεις συνεντεύξεις με συγγραφείς. Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το βιβλίο, με αυτόν τον τρόπο;


Η απόφαση πάρθηκε μέσα σε μια μέρα. Θυμάμαι έκανα Beta Reading στο Χρήστο το Μαργέτα και απλά είπα μια σκέψη μου, ε τι ήθελα και το είπα; Την άλλη μέρα μου είχε στήσει το blog και να πω ότι το όνομα πάλι ο Χρήστος το βρήκε και μάλιστα εγώ ειπα: θα φάω που θα φάω ξύλο, ε τουλάχιστον ας το φάω με χιούμορ. Χαχαχα. Το κανάλι επίσης ήταν μια σκέψη της στιγμής, ήθελα κυρίως να βάζω τις παρουσιάσεις βιβλίων που θα πήγαινα

(είτε μιλάω, είτε όχι). Η κυρία σκέψη μου είναι ότι, ο συγγραφέας την παρουσίασή του δεν θα την έχει κάπου να την βλέπει και έτσι σιγά σιγά ήρθαν και οι συνεντεύξεις.  Μεταξύ μας, ούτε εγώ μπορώ να πιστέψω ότι εκθέτω τόσο τον εαυτό μου. Χαχαχα.

Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

● Δίνεις ευκαιρίες σε ανερχόμενους εκδοτικούς και συγγραφείς ή προτιμάς τις ασφαλείς προτάσεις του χώρου; 


Γενικά μου αρέσει να δίνω ευκαιρίες σε βιβλία που έχουν ένα αστέρι. Το blog το δημιούργησα κυρίως να φανούν και συγγραφείς που δεν ακούγονται και με την ευκαιρία αυτή να πω: αν κάποιος είναι ανερχόμενος συγγραφέας μπορεί να μου στείλει και να μου πει για το βιβλίο του. Οι ασφαλείς προτάσεις κάποιες φορές με εχουν κάνει να κλείσω το βιβλίο στις εκατό σελίδες.



● Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς περισσότερο μια υπάρχει κάποιο που δεν προτιμάς καθόλου; 


Αγαπώ όλα τα είδη λογοτεχνίας, με τη ρομαντική λογοτεχνία να έρχεται πρώτη.  Ένα είδος που δεν διαβάζω, είναι τα ιστορικά βιβλία. 



● Πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς από αναγνώστες και τι θα πρέπει να γίνει για να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο το βιβλίο στη χώρα μας; 


Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα. Οι αναγνώστες έχουν ανάγκη από καλά δομημένα βιβλία. Γι’ αυτό θα πω για άλλη μια φορά: Δουλέψτε με σωστούς επαγγελματίες του χώρου. 



● Σχέσεις με συγγραφείς έχεις; Έχουν υπάρξει συμπεριφορές συγγραφέων ή εκδοτικών που σε έχουν προβληματίσει; 


Έχω μια καλή σχέση με αρκετούς του χώρου. Να σου πω Νεκταρία μου για μένα το βιβλίο είναι αγάπη και χαρά, αν κάτι με χαλάσει σε συμπεριφορά σταματάω αυτόματα να έχω επαφή με τον άλλον, είτε εκδοτικός, είτε συγγραφέας, κάτι που έχει γίνει κιόλας.  


Ελένη Ζερβοπούλου:Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, καλά δουλεμένα βιβλία υπάρχουν ελάχιστα.

● Πιστεύεις πως το βιβλίο στην Ελλάδα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας λόγω των τιμών; 


Η τιμή είναι κάτι που προβληματίζει τον αναγνώστη. Κυρίως όμως τον προβληματίζει γιατί πληρώνει ένα ποσό σε κάποιο βιβλίο και όταν το ανοίγει, απογοητεύεται από την έλλειψη επαγγελματισμού. 



● Η σχέση σου με το ebook ποια είναι; Θεωρείς πως θα ανεβεί η δημοτικότητα του στην Ελλάδα; 


Διαβάζω ελάχιστα ebook ως καθόλου. Για μένα όσο και να ανέβει το ebook, το έντυπο βιβλίο έχει άλλη χάρη. 



● Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις ένα βιβλίο και τι μπορεί να σε απωθησει; 


Όταν ένα βιβλίο, ανεξαρτήτου είδους, με γεμίζει συναισθήματα, το αγαπώ. Με απωθεί αν δεν έχει γίνει δουλειά στο βιβλίο και θα σου πω γιατί. Ένα βιβλίο αν δεν μου αρέσει σαν ιστορία και το κλείσω κάποια στιγμή μπορεί να το διαβάσω αν έχει δουλευτεί. Αν όχι μένει στο ράφι μαζί με τη γεροντοκόρη αράχνη. Χαχαχα.



● Θεωρείς πως οι Έλληνες συγγραφείς έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους μεταφρασμένους που έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα; Και τι πιστεύεις παίζει ρόλο στο ότι το αναγνωστικό κοινό προτιμά ξένους συγγραφείς από Έλληνες κατά ένα μεγάλο βαθμό; 


Φυσικά και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι. Καλώς οι κακώς μεγάλοι εκδοτικοί κάνουν μεταφράσεις σε βιβλία που είναι δημοφιλές στο εξωτερικό και δίνουν πολλά στο διαφημιστικό κομμάτι τους μέσα από τα σόσιαλ. Δεν θα πιάσω αναγνώστες της ηλικίας της δικής μου, θα πω για τα πιο νέα παιδιά που ξεκινάνε να διαβάσουν. Ναι επιρρεαζονται από το Instagram ή το Tik tok. Ωραία, το δεχόμαστε, όμως δεν μπορεί ένα παιδί στα δεκαπέντε ας πούμε να μου διαβάζει τη σειρά Devil's night και άμα του πω να διαβάσεις το Ναντίγια της Οφηλίας να μου πει η μαμά: αυτό δεν είναι για την ηλικία της κόρης μου. Το ίδιο έγινε και στο είδος του τρόμου και μάλιστα τσακώθηκα μέσα στο βιβλιοπωλείο με τη μαμά. Όχι ρε παιδιά οι ξένοι συγγραφείς ολα καλά και οι δικοί μας είναι να τους διαβάσεις μετά τα τριάντα; Εντάξει τώρα φούντωσα, χαχαχα!


● Αγαπημένους συγγραφείς που ακολουθείς πιστά έχεις; Για ποιο λόγο προτιμάς τη δουλειά τους; 


Όσοι με ξέρουν, ξέρουν, ότι έχω αδυναμία στο Γιώργο Γιώτσα κυρίως. Εννοείται όμως ότι διαβάζω φανατικά: Κυριαζής Τάσος, Τσιβελέκος Γιώργος, Λένα Ψύχα, Αργυρώ Χαρίτου (είναι και η επιμελήτρια μου), Νέλλη Κουρκούλη (έχω καρμική σχέση με έναν χαρακτήρα της), ακολουθώ πιστά και τις συγγραφείς που γράφουν στη σειρά Silk.



● Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για το χρόνο σου. Αν θες στείλε ένα μήνυμα στους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και σε όσους μας διαβάζουν τώρα.


Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα.

Comments


bottom of page