Γιάννης Δημητράκης: Η συγγραφή είναι ένας τρόπος έρευνας.
- Nektaria Markakis
- 30 Απρ
- διαβάστηκε 4 λεπτά

Πριν λίγες μέρες τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου «Μία χαραμάδα στο σκοτάδι» του συγγραφέα Γιάννη Δημητράκη.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από τέσσερα διηγήματα που έχουν ως βασικό συστατικό τις ανατροπές, το μυστήριο και αυτή την αχτίδα φωτός στο σκοτάδι που σηκώνει το πέπλο μυστηρίου χωρίς να σημαίνει αυτό απόλυτα πως σου λύνει όλες τις απορίες.
Το «Μία χαραμάδα στο σκοτάδι» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του συγγραφέα στο χώρο και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σύγχρονος Ορίζοντας. Η γραφή του είναι ενδιαφέρουσα, φτιάχνει εικόνες και παρότι οι 4 ιστορίες που μας δίνει είναι μικρές, σου δημιουργούν πολλά συναισθήματα. Η προδοσία, το ψέμα, ο κίνδυνος και το μυστήριο έχουν τον πρώτο ρόλο στα κείμενα του και σίγουρα κάποια από αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κανονικό βιβλίο. Βέβαια ο συγγραφέας αφήνει υπόσχεση με το έργο του πως ίσως κάποτε μας δώσει ένα ολοκληρωμένο έργο, και το περιμένουμε με αγωνία.
Το μόνο πρόβλημα που εντόπισα στο βιβλίο, που δεν αφορά τον συγγραφέα, ήταν τα κάποια λάθη στην επιμέλεια όπως το γεγονός πως στο τέλος των διαλόγων δεν υπήρχε τελεία, αλλά και πως οι διάλογοι δεν ήταν ξεκάθαροι- στο πρώτο διήγημά κυρίως- αφού δεν ξεχώριζαν, δηλαδή στην ίδια παράγραφο που μιλούσε ένας χαρακτήρας είχε διάλογο που ανήκε σε άλλον με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διαβάσω δύο και τρεις φορές το σημείο για να μπορέσω να καταλάβω ποιος μιλούσε.
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται απνευστί μιας και είναι μικρό σε έκταση και σίγουρα αφήνει καλές εντυπώσεις, οπότε αν πέσει στα χέρια σας δώστε του μια ευκαιρία!
Μίλησα και με τον συγγραφέα για το έργο του κι εδώ είναι όσα μου είπε:
Καλώς ήρθατε στα Λογοτεχνικά Ταξίδια, πείτε μας δύο πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
Γεννήθηκα το 1977 στην Αθήνα όπου εξακολουθώ να ζω. Μεταξύ άλλων, έχω τελειώσει σπουδές Δημιουργικής Γραφής, Δοκιμιογραφίας και Δημοσιογραφίας στα πανεπιστήμια Wesleyan και Michigan State των ΗΠΑ. Επίσης, έχω παρακολουθήσει παρεμφερή σεμινάρια. Έχω δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα έντυπα. Τα αντικείμενα της έρευνας μου είναι πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και θέματα για τη φύση και τον πολιτισμό, χωρίς να αποκλείονται και άλλες κατηγορίες στο μέλλον.
Τελευταία προτιμώ να γράφω στον προσωπικό μου ιστότοπο www.skelos.gr
Η συγγραφή πως μπήκε στη ζωή σας και τι σας έχει προσφέρει ως τώρα;
Η συγγραφή είναι ένας τρόπος έρευνας. Επίσης, ένα εργαλείο αυτοπραγμάτωσης και εξωτερίκευσης του εσωτερικού μου κόσμου. Οπότε το να γίνω συγγραφέας ήταν θέμα χρόνου.
Πως πήρατε την απόφαση να μπείτε στο χώρο της έκδοσης και τι δυσκολίες συναντήσατε;
Ήθελα το έργο μου όχι απλώς να είναι στη βιβλιοθήκη μου ως ημερολόγιο. Ήθελα να λάβει και κάποια αξία από το κοινό. Η συνεργασία με έναν εκδοτικό οίκο είναι σίγουρα εγγύηση για την προώθηση, συγκριτικά με την αυτοέκδοση. Μέχρι να βρω το σημερινό μου εκδότη πήρα δε θυμάμαι πόσες απορρίψεις.

Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο σας. Καταρχάς πόσο δύσκολο είναι να γράφει κάποιος ιστορίες τόσο μικρής έκτασης και να λέει όλα όσα χρειάζονται να ειπωθούν;
Το βιβλίο «Μια χαραμάδα στο σκοτάδι» είναι μια ανθολογία τεσσάρων ιστοριών μυστηρίου. Οι ιστορίες είναι τοποθετημένες σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις, που απαιτούν από τους πρωταγωνιστές να αναμετρηθούν με εξωτερικές προκλήσεις και εσωτερικά διλήμματα. Κάθε ιστορία εξετάζει διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως τον φόβο, την αγάπη, την αναζήτηση ταυτότητας και την αντιμετώπιση της μοναξιάς ή της περιπέτειας.
Η πρώτη ιστορία παρακολουθεί μια περιπέτεια απαγωγής, εξιχνίασης μυστηρίου και αναζήτησης ταυτότητας μέσα από τα μάτια διαφόρων χαρακτήρων. Η πλοκή ξεδιπλώνεται σε τρεις κύριους άξονες: την απαγωγή και τις συνέπειές της, την εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες και τις προσπάθειες ενός ιδιωτικού ερευνητή και ενός δικηγόρου να εξιχνιάσουν ένα βαθύτερο μυστήριο που συνδέεται με την απαγωγή.
Η δεύτερη ιστορία, η οποία κατ’ εξαίρεση δεν εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, είναι σαφώς πιο βίαιη, έστω κι αν αυτή η βία υπονοείται. υπογραμμίζεται η ανάγκη για προσοχή και επιφύλαξη ακόμη και στις πιο αθώες δραστηριότητες όπως και στην τεχνολογική ανάπτυξη.
Οι δύο τελευταίες ιστορίες, έχουν πιο μεταφυσικό και πιο μυθοπλαστικό χαρακτήρα.
Από που αντλήσατε έμπνευση για τις ιστορίες σας και υπάρχει κάποια από αυτές που αγαπάτε λιγάκι περισσότερο (και γιατί);
Με εμπνέουν κάποια προσωπικά βιώματα, ιστορίες που διαβάζω, σειρές και ταινίες που παρακολουθώ αλλά και όνειρα που τυχαίνει να θυμάμαι. Δεν μπορώ να κάνω κάποια διάκριση μεταξύ «των παιδιών μου»
Θα σκεφτόταν να μετατρέπατε σε κανονικό βιβλίο κάποια από αυτές τις ιστορίες;
Δεν το αποκλείω. Αν ζητηθεί από το κοινό και αν υπάρχει η ανάλογη έμπνευση, φυσικά.

Ετοιμάζετε κάτι νέο; Τι να περιμένει από εσάς το αναγνωστικό κοινό;
Υπάρχουν κάποια αδημοσίευτα λογοτεχνικά έργα. Μες τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται να εκδοθεί η δεύτερη ανθολογία μου με παρόμοια θεματολογία. Δηλαδή διηγήματα μυστηρίου που αγγίζουν τον τρόμο.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που δίσταζε να διαβάσει το βιβλίο σας για να τον πείσετε να του δώσει μια ευκαιρία;
Σίγουρα, δε θα χάσει το χρόνο του. Απ’ ότι μου έχουν πει αναγνώστες μέχρι τώρα, οι ιστορίες μου διαβάζονται πολύ άνετα.
Εκτός από συγγραφέας είστε και αναγνώστης; Ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε να διαβάζετε; Πιστεύετε πως οι Έλληνες αγαπούν το διάβασμα;
Τα είδη λογοτεχνίας που προτιμώ είναι αυτά που πραγματεύομαι δηλαδή μυστηρίου, τρόμου και αστυνομικής έρευνας.
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας και για το βιβλίο, φυσικά, αν θέλετε στείλτε ένα μήνυμα σε όσους μας διαβάζουν.
Κι εγώ σας ευχαριστώ. Σε όσους μας διαβάζουν θα έλεγα να ακολουθούν τα όνειρα τους και να μη χάνουν ποτέ την ελπίδα τους.
Commentaires