
• Καλώς ήρθες στα Λογοτεχνικά Ταξίδια. Πες μας μερικά πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Καλώς σας βρήκαμε. Είμαστε οι we.the.book.addict δύο φίλες που από κοινού μοιραζόμαστε την τρέλα μας για τα βιβλία. Στις δημοσιεύσεις μας χρησιμοποιούμε διαφορετικά ιμότζι λουλουδιών για να ξεχωρίζουμε ποια είναι ποια. Η Σοφία έχει το κίτρινο/μαργαρίτα (🌼) και η Φωτεινή-Όλγα το τριαντάφυλλο (🌹)
Σοφία:
Είμαι η Σοφία, 20 ετών, και σπουδάζω στο τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα. Μεγάλωσα στην Αθήνα και έχω αρκετά μικρότερα αδέλφια. Πέρα από το βιβλίο και τις σπουδές μου ασχολούμαι με την μουσική και τον aerial χορό.
Φωτεινή-Όλγα:
Είμαι η Φωτεινή-Όλγα είμαι 16 χρονών και ζω σε μια επαρχιακή πόλη του δήμου Καρδίτσας. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με πολλά, και φυσικά λατρεύω να διαβάζω βιβλία.
• Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για το βιβλίο; Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο που διάβασες;
Σοφία:
Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι να διαβάζω, για την ακρίβεια να απαγγέλνω καθώς το είχα μάθει απέξω, είναι ο Πήτερ Παν. Η αγάπη μου για την ανάγνωση όμως ξεκίνησε χάρης τον πατέρα μου, και συγκεκριμένα στις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό. Λόγω της δουλειάς του πήγαινε κάποιες μέρες στη Αθήνα μα όταν γύριζε έφερνε σε εμένα και στην αδελφή μου ένα βιβλίο από τη σειρά “Λογοτεχνικοί Θησαυροί με Έγχρωμη Εικονογράφηση”. Μας τα διάβαζε αυτός και οι εικόνες σε συνδυασμό με τις επιπλέον εξηγήσεις του έκαναν την ακρόαση πιο παραστατική. Καθώς μεγάλωναν και τα πιο μικρά αδέλφια έφερνε και σε αυτά. Συνολικά έχουμε 21 βιβλία από αυτήν την σειρά.
Φωτεινή-Όλγα:
Γενικά πάντα είχα επαφή με τα βιβλία, μέσα από παιδικά παραμύθια. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα μόνη μου ήταν ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα. Από τότε δεν διάβαζα τόσο συχνά, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να διαβάζω περισσότερο.

• Μίλησέ μας για το βιβλιοφιλικό προφίλ σου στα social. Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του και ποιος είναι ο σκοπός του;
Σοφία:
Το βιβλιο-προφίλ δημιουργήθηκε κυρίως με πρόταση της Φωτεινή-Όλγα. Είχε περάσει η σκέψη από το μυαλό μου μα δίσταζα. Δεν της απάντησα αμέσως θετικά μα χαίρομαι που τελικά το έκανα.
Φωτεινή-Όλγα:
Αποφάσισα να ανοίξω το προφίλ για να προτείνω βιβλία που πιστεύω, ότι αξίζουν, σε αναγνώστες που θα ήθελαν να τα διαβάσουν, κυρίως όμως για να μοιραστώ αγάπη μου για τα βιβλία και είναι μια ευχάριστη ασχολία για εμένα.
• Δίνεις ευκαιρίες σε ανερχόμενους εκδοτικούς και συγγραφείς ή προτιμάς τις ασφαλείς προτάσεις του χώρου;
Σοφία:
Δίνω ευκαιρίες σε ανερχόμενους Έλληνες συγγραφείς και μικρούς εκδοτικούς. Η εγχώρια λογοτεχνία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεταφρασμένα. Θα κοιτάξω και τις ‘‘ασφαλείς προτάσεις’’ μα αν δεν με τραβάνε προτιμώ να το “ρισκάρω”
Φωτεινή-Όλγα:
Προσωπικά, διαβάζω ότι μου φαίνεται ενδιαφέρον και μου κινεί την περιέργεια. Αν ένα βιβλίο δεν είναι τόσο γνωστό αλλά, πιστεύω πως θα μου αρέσει του δίνω μια ευκαιρία. Αντίθετα, αν δεν προτιμώ ένα βιβλίο, όσο δημοφιλές και αν είναι, δεν το αγοράζω. Θέλω να στηρίζω τους ανερχόμενους συγγραφείς όσο μπορώ.
• Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς περισσότερο μια υπάρχει κάποιο που δεν προτιμάς καθόλου;
Σοφία:
Διαβάζω πολύ φαντασία, κλασικά και κοινωνικά. Αρκετές φορές διαβάζω δύο από διαφορετικό είδος ταυτόχρονα. Δεν ταιριάζουν πάντα μεταξύ τους μα αυτό είναι το ωραίο. Δεν με τραβάνε τα αμιγώς ρομαντικά και του τρόμου. Θέλω όμως να εξερευνήσω όλα τα είδη της λογοτεχνίας και έχω ανανεώσει την λίστα.
Φωτεινή-Όλγα:
Έχω μια μεγάλη αγάπη στα βιβλία φαντασίας, ιστορικά εποχής, ενώ μου αρέσουν και τα βιβλία μυστηρίου. Δεν έχω κάποιο είδος που δεν προτιμώ, διαβάζω απ' όλα, γενικά όμως αποφεύγω τα ψυχολογικά θρίλερ και τα βιβλία τρόμου. Ίσως κάποτε να τους δώσω μια ευκαιρία.

• Πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς από αναγνώστες και τι θα πρέπει να γίνει για να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο το βιβλίο στη χώρα μας;
Σοφία:
Δεν ξέρω ποιοι είναι περισσότεροι μα αυτό που έχω σαν εικόνα είναι ότι έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότεροι γονείς ωθούν τα παιδιά τους στην λογοτεχνία. Ο κύριος “εχθρός” που εμποδίζει να μεγαλώσει αυτή η όμορφη κοινότητα είναι η παραφορτωμένη με υποχρεώσεις καθημερινότητα. Οι έφηβοι έχουν το σχολείο και φροντιστήρια που τους ρουφάνε την ενέργεια. Οι ενήλικες που πρέπει να φέρουν βόλτα δουλειά, οικογένεια, σπίτι, αποτελούν την λιγότερο ενεργή ομάδα.
Φωτεινή-Όλγα:
Δεν νομίζω πως οι αναγνώστες είναι περισσότεροι από τους συγγραφείς, γιατί και οι ίδιοι συγγραφείς είναι τις περισσότερες φορές επίσης αναγνώστες. Η αλήθεια είναι ότι η φιλαναγνωσία δεν είναι τόσο διαδεδομένη χώρα μας, και πιστεύω πως εμείς φταίμε για αυτό. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και να πάρουν παράδειγμα και από εμάς τους ίδιους.
• Σχέσεις με συγγραφείς έχεις; Έχουν υπάρξει συμπεριφορές συγγραφέων ή εκδοτικών που σε έχουν προβληματίσει;
Σοφία:
Ο κύριος λόγος που αγαπώ το Instagram είναι επειδή μέσα από ομάδες, συν-αναγνώσεις και giveaway φέρνει κοντά αναγνώστες και συγγραφείς. Μέσα από την ομάδα Fantasy Readers bookclub άνοιξαν οι πρώτες πόρτες και με την ομάδα sfwritersgreece που απευθύνεται σε συγγραφείς φαντασίας. Έχω βρεθεί με πολλούς συγγραφείς και αναγνώστες σε εκδηλώσεις με το κλίμα να είναι πάντα ευχάριστο! Όσο αφορά τους εκδοτικούς με προβληματίζει η στάση τους απέναντι στους ίδιους τους συγγραφείς τους. Βάζουν τρικλοποδιά στις πένες και λερώνονται και οι ίδιοι με το μελάνι που χύνεται. Δυστυχώς είναι δύσκολο στην Ελλάδα να βιοπορίζεσαι μόνος ως συγγραφέας.
Φωτεινή-Όλγα:
Έχω γνωρίσει κάποιους συγγραφείς μέσα από ομαδικές, και έχω να πω ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα! Στο θέμα των εκδοτικών με προβληματίζει η λογοκρισία πολλές φορές σχετικά με το περιεχόμενο των βιβλίων, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, γιατί δεν αφήνει τον δημιουργό να εκφραστεί όπως θέλει.

• Πιστεύεις πως το βιβλίο στην Ελλάδα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας λόγω των τιμών;
Σοφία:
Αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται ναι, θα είναι πιο δύσκολο. Υπάρχουν τα μεταχειρισμένα που είναι σε καλύτερες τιμές και ο δανεισμός μα το αίσθημα του να αγγίζεις ένα καινούργιο βιβλίο έξω από το βιβλιοπωλείο είναι μοναδικό.
Φωτεινή-Όλγα:
Πιστεύω πως ναι, οι τιμές σε ορισμένα βιβλία είναι αρκετά αυξημένες και δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να τα αγοράσουν.
• Η σχέση σου με το ebook ποια είναι; Θεωρείς πως θα ανεβεί η δημοτικότητα του στην Ελλάδα;
Σοφία:
Δεν έχω καλή σχέση με τα ebook. Έχω προσπαθήσει μα δεν μπορώ να διαβάσω μεγάλα κείμενα με περιγραφές μέσο μιας οθόνης. Όσο ενδιαφέρον και να είναι το βιβλίο η υπνηλία δεν θα με αφήσει να το απολαύσω. Νομίζω θα ανέβει η δημοτικότητά τους. Δεν το θεωρώ “απειλή”, η αγάπη για το έντυπο δεν εξαλείφετε εύκολα. Είναι πιο εύχρηστα, το αναγνωρίζω. Όποτε δεν μπορώ να κουβαλήσω το βιβλίο μαζί μου διαβάζω από το κινητό αλλά περιορίζομαι σε Manga και Fanfiction που είναι με εικόνες και μικρότερης έκτασης.
Φωτεινή-Όλγα:
Δεν διαβάζω e-books, μου αρέσουν περισσότερο τα κανονικά βιβλία. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δημοφιλείς στην Ελλάδα, αν και πολλοί αναγνώστες τα επιλέγουν.
• Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις ένα βιβλίο και τι μπορεί να σε απωθησει;
Σοφία:
Για να αγαπήσω ένα βιβλίο πρέπει να με κερδίσει η υπόθεση και οι χαρακτήρες. Είμαι ανοιχτή σε κάθε trope και εξέλιξη. Και ας μην είναι κάποια πρωτότυπη ιδέα αν ο συγγραφέας βάζει την προσωπική του πινελιά θα το διαβάσω. Ακόμα και αν γίνει κάτι που δεν συμφωνώ θα συνεχίσω την ανάγνωση για να δω το τέλος. Αυτό που με απωθεί από βιβλία και με έχει κάνει να τα αφήσω είναι ότι αδυνατούσα να καταλάβω την υπόθεση και τους χαρακτήρες.
Φωτεινή-Όλγα:
Πάνω από όλα, θέλω ένα βιβλίο να περνάει σημαντικά μηνύματα, να έχει αληθοφανείς χαρακτήρες με τους οποίους μπορώ να ταυτιστώ και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Με απωθεί κυρίως το κακό γράψιμο, η πολύ προβλέψιμη πλοκή και η έλλειψη πρωτότυπων ιδεών.

• Θεωρείς πως οι Έλληνες συγγραφείς έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους μεταφρασμένους που έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα; Και τι πιστεύεις παίζει ρόλο στο ότι το αναγνωστικό κοινό προτιμά ξένους συγγραφείς από Έλληνες κατά ένα μεγάλο βαθμό;
Σοφία:
Όπως είπα και πιο πάνω, οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τις πένες τους εξωτερικού. Στην τάση του κοινού να προτιμά τα μεταφρασμένα ευθύνονται και οι εκδοτικοί που προωθούν κυρίως τα ξένα έργα αλλά και το σκεπτικό “Για να μεταφράστηκε σημαίνει ότι είναι καλό”. Στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα πρέπει ο ίδιος να προωθείς την δουλειά σου. Και κάποιες φορές ο εκδοτικός δεν υποστηρίζει.
Φωτεινή-Όλγα:
Δεν πιστεύω πως οι Έλληνες συγγραφείς υστερούν σε κάτι σε σχέση με τους ξένους, υπάρχουν εξαιρετικοί δημιουργοί με μεγάλο ταλέντο. Το πρόβλημα είναι ότι στην χώρα μας υποτιμάται η συγγραφή και υπάρχει η προκατάληψη ότι οι Έλληνες συγγραφείς δεν είναι καλοί, το οποίο δεν ισχύει φυσικά. Ίσως και λόγω του διαδικτύου, προωθούνται πιο εύκολα οι ξένοι συγγραφείς, με αποτέλεσμα το αναγνωστικό κοινό να προτιμά αυτούς. Γενικότερα επικρατεί μια ξενομανία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με αποτέλεσμα να υποτιμούνται πραγματικά δημιουργικά άτομα, με όρεξη για δουλειά και νέες ιδέες.
• Αγαπημένους συγγραφείς που ακολουθείς πιστά, έχεις; Για ποιο λόγο προτιμάς τη δουλειά τους;
Σοφία:
Ποιος δεν έχει αγαπημένους συγγραφείς που θα διάβαζε μέχρι και την λίστα του σούπερ μάρκετ τους, που λέει ο λόγος. Προτιμάω την δουλειά τους επειδή με εντυπωσίασαν με την ιστορία τους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συγγραφείς κέρδισαν την εκτίμησή μου πριν τους διαβάσω. Και αυτό έγινε χάρης την προσωπικότητά τους. Ακόμα κα αν τελικά βιβλίο τους δεν μου μιλήσει όπως περίμενα θα εξακολουθήσουν να έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην βιβλιοθήκη μου.
Φωτεινή-Όλγα:
Έχω κάποιους αγαπημένους συγγραφείς που πραγματικά εκτιμώ, σύγχρονους αλλά και παλαιότερους. Στον τομέα της φαντασίας κυρίως, θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν του κόσμο τους, τα διδάγματα που περνάνε, και η δουλειά τους με εμπνέει να πραγματοποιήσω και τα δικά μου όνειρα.
• Θα ήθελες να εργαστείς στο χώρο του βιβλίου και με ποια ιδιότητα;
Σοφία:
Θα ήθελα να γίνω συγγραφέας. Στην έκτη δημοτικού το είχα γράψει σε μια έκθεση και κατάλαβα την κλίση μου μέσα από τις δημιουργικές ασκήσεις στο μάθημα της λογοτεχνίας.
Φωτεινή-Όλγα:
Θα ήθελα να εκδώσω κι εγώ το δικό του βιβλίο κάποια στιγμή. Ή και να εργαστώ σε κάποιον εκδοτικό, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα θα ανακαλύψω περισσότερα αξιόλογα έργα συγγραφέων.

• Έχεις υπάρξει beta reader για κάποιον συγγραφέα; Πως αντιμετώπισες το έργο του;
Σοφία:
Έχω διαβάσεις κάποια κείμενα μιας φίλης μου και από την Φωτεινή-Όλγα. Και στις δύο περιπτώσεις είπα με ειλικρίνεια και σεβασμό πώς μου φάνηκε το κείμενο, τα σημεία που δυσκολεύτηκα και έκανα υποθέσεις. Στην περίπτωση της Φωτεινής-Όλγας που γνωρίζω την συνέχεια της ιστορίας της πρότεινα τρόπους για να τα δέσει καλύτερα.
Φωτεινή-Όλγα:
Δεν έχω υπάρξει beta reader, έχω όμως διαβάσει βιβλία συγγραφέων που γνωρίζω και συζήτησα μαζί τους για αυτά. Σέβομαι κάθε συγγραφέα, και θεωρώ πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει όπως θέλει την ιστορία του. Αν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει, το αναφέρω, αλλά γενικά δεν έχω μεγάλα παράπονα από τα βιβλία που έχω διαβάσει.
• Ξέρω πως κι εσύ ασχολείσαι με τη συγγραφή, πότε ξεκίνησες να γράφεις;
Σοφία:
Ξεκίνησα με τις δημιουργικές γραφές στο δημοτικό. Στο γυμνάσιο άφηνα την φαντασία και το συναίσθημα να με οδηγήσει στις ασκήσεις εναλλακτικού τέλους και όχι μόνο. Οι φιλόλογοί μου το κατάλαβαν πρώτοι και με ενθάρρυναν να ενασχοληθώ παραπάνω. Σιγά σιγά αναγνώρισα την κλήση μου και την εξασκώ.
Φωτεινή-Όλγα:
Ξεκίνησα να γράφω πριν μερικούς μήνες, μαζί με τον αδερφό και μια καλή μου φίλη. Αποφασίσαμε να γράψουμε την δική μας ιστορία και είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία, για να πω την αλήθεια. Έχω επίσης γράψει μια μικρή ιστορία μυστηρίου, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας.

• Ποιο είναι το είδος λογοτεχνίας στο οποίο θα ήθελες να αναγνωριστείς και γιατί;
Σοφία:
Θα ήθελα να αναγνωριστώ στο είδος που γράφω. Φαντασία και περιπέτεια σε δικό μου κόσμο χωρίς μαγεία. Δεν έχω ιδέες για άλλα είδη προς το παρόν μα έχει ο Θεός. Θα ήθελα σίγουρα να έχω ένα κοινό που με εμπιστεύεται και ας μην είμαι η πρώτη αγαπημένη τους συγγραφέας
Φωτεινή-Όλγα:
Θα ήθελα να αναγνωριστώ κυρίως στον τομέα της τα φαντασίας ή στο ιστορικό μυθιστόρημα, διότι η φαντασία και η ιστορία είναι δύο τομείς που αγαπώ ιδιαίτερα.
• Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της συγγραφής για σένα; Φοβάσαι την «κριτική» και την απόρριψη που μπορεί να λάβεις, που είναι δυστυχώς μέρος της διαδικασίας;
Σοφία:
Το ποιο δύσκολο κομμάτι; Δεν ξέρω, θα πρέπει να γράψω παραπάνω για να μπορώ να απαντήσω. Όσο αφορά την κριτική δεν την φοβάμαι. Έχω αγωνία για το τί θα σχολιάσει κάποιος που διαβάζει το κείμενό μου και άγχος αν κατάλαβε όσα ήθελα να πω. Μέχρι εκεί, και όχι σε υπερβολικό βαθμό. Η αρνητική κριτική σημαίνει ότι κάποιος διάβασε την ιστορία με τελείως διαφορετική σκοπιά, ότι έδωσε τις δικές του ερμηνείες. Η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν με την φίλη μου που δεν συμπαθεί την πρωταγωνίστριά μου.
Φωτεινή-Όλγα:
Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την συγγραφή, έχω προβλήματα σχετικά με το πώς να γράψω την ιστορία. Προσπαθώ να περιγράφω του κόσμο χωρίς και να αναπτύσσω την πλοκή και ταυτόχρονα χωρίς να γίνεται κουραστικό ή βαρετό για τον αναγνώστη. Γενικά, με ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου, και επηρεάζομαι εύκολα από τις γνώμες των άλλων, κάτι που θεωρώ πως πρέπει να διορθώσω.
• Πως βοηθάς τον εαυτό σου να εξελιχθεί συγγραφικά;
Σοφία:
Δεν σταματάω να σκέπτομαι με φαντασία και να είμαι ανοιχτή σε οποιοδήποτε ερέθισμα. Αναλογίζομαι τους χαρακτήρες μου και την ιστορία τους. Κάνω εικόνες στο μυαλό μου αυτά που ακούω, σε συζητήσεις με φίλους προσπαθώ να μαντέψω τί θα πούνε. Το κυριότερο κρατάω αυτά που πιστεύω θα με βοηθήσουν ή θα μπορούσαν να ενσωματωθούν κάπως στην ιστορία. Και το καλύτερο είναι όταν τα “αυτά” πετάγονται μπροστά μας οπουδήποτε στιγμή.
Φωτεινή-Όλγα:
Είναι αρκετά νωρίς για να πω, ωστόσο, θα ήθελα να δημοσιεύσω κάποτε, με κάποιον τρόπο το βιβλίο μου και να μοιραστώ αυτήν την ιστορία με όσους ενδιαφέρονται να την διαβάζουν. Θέλω πολύ να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό...
• Που μπορεί να βρει κάποιος τη δουλειά σου και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Σοφία:
Το μόνο δημοσιευμένο διήγημά μου είναι στο Συλλογικό Έργο που έβγαλε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος για τον Α΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας που προκήρυξαν το σχολικό έτος 2020-2021 με γενικό τίτλο <<1821-2021, 200 χρόνια ελεύθερος βίος>>. Διακρίθηκα με έπαινο.
Και οι δύο:
Προς το παρόν γράφουμε για τον εαυτό μας και σε διάφορους διαγωνισμούς. Στο μέλλον θέλουμε να εκδώσουμε .

• Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για το χρόνο σου. Αν θες στείλε ένα μήνυμα στους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και σε όσους μας διαβάζουν τώρα.
Και οι δύο:
Και εμείς ευχαριστούμε! Το μόνο που θα θέλαμε να πούμε σε όλους τους συγγραφείς είναι, να μην σταματήσουμε ποτέ να γράφουμε και να δραπετεύουμε στον δικό μας κόσμο!
Comentários