@vivliomaria: Διαβάζω για την ψυχή μου.
- Nektaria Markakis
- 18 Μαρ 2024
- διαβάστηκε 5 λεπτά

Μαρία, καλώς ήρθες στα Λογοτεχνικά Ταξίδια, και σε ευχαριστώ από καρδιάς που δέχτηκες να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Πες μας δύο λόγια για σένα, να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Η χαρά είναι όλη δική μου. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μου δίνεις να με γνωρίσει λίγο καλύτερα ο κόσμος. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, πολλά συγχαρητήρια.
Να μην πολυλογώ λοιπόν.
Ονομάζομαι Μαρία Γεωργιάδου σε πολύ λίγο θα είμαι 47 Μαΐων, είμαι παντρεμένη και μητέρα τριών κοριτσιών. Εργάζομαι στο Λιμενικό και το τελευταίο διάστημα βρίσκομαι στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, είμαι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών με μεταπτυχιακό στο περιβάλλον και τώρα κάνω ένα μεταπτυχιακό στην τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά.
Λατρεύω το διάβασμα (δεν το περιμένατε φαντάζομαι), τα ταξίδια και ότι έχει να κάνει με τον πολιτισμό.
Αγαπώ τους ανθρώπους με χιούμορ, αισιοδοξία και ειλικρίνεια, στοιχεία που επίσης με χαρακτηρίζουν.
Ας ξεκινήσουμε με το βιβλιοφιλικό προφίλ σου στο Instagram. Με τι σκοπό ξεκίνησες αυτό το προφίλ και τι περιμένεις να βγει από αυτό;
Ξεκίνησα αυτό το προφίλ με παρότρυνση από το σύζυγό μου. Βλέποντας το πάθος μου για τα βιβλία με ώθησε να το δημιουργήσω. Αρχικά λοιπόν είχα μεγάλο δισταγμό κυρίως στο γιατί και αν κάποιος θα ακούσει τη δική μου άποψη. Μπαίνοντας σε αυτή τη μεγάλη, όπως διαπίστωσα παρέα των βιβλιόφιλων αυτό που προσδοκώ είναι να μοιράζομαι τη χαρά του βιβλίου, αλλά και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όπως θα δεις στο προφίλ μου υπάρχουν προτάσεις για παραστάσεις, μουσεία και γενικότερα ότι μου κινεί το ενδιαφέρον. Μου αρέσει να μοιράζομαι κάτι που σε εμένα αφήνει θετική αίσθηση.
Θα ήθελα να μεταδώσω την αγάπη μου για το διάβασμα σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Μέσω του προφίλ μου θα χαρώ να γνωρίσω ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα να αλλάξουμε απόψεις. Ήδη στο μικρό διάστημα που δραστηριοποιούμαι έχω γνωρίσει εξαιρετικά παιδιά και χαίρομαι γι αυτό. Ιδανικά θα ήθελα να έρθω σε επαφή με περισσότερους συγγραφείς και γενικότερα ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου.
Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για το βιβλίο και τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο να ξεκινήσεις το διάβασμα; Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασες;
Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να αγαπά τα βιβλία. Δεν μπορώ να θυμηθώ το πρώτο μου βιβλίο, αυτό όμως που έχω έντονα χαραγμένο στη μνήμη μου είναι η εικόνα μου στα γόνατα μπροστά από το κρεβάτι μου σε ηλικία περίπου νηπιαγωγείου να αντιγράφω το παραμύθι της Disney Ντάμπο το ελεφαντάκι. Μια υπέροχη σειρά παραμυθιών της Disney, ακόμα την έχω, που είχε πάρει η μαμά μου με σκληρόδετο εξώφυλλο και εξαιρετική για την εποχή εικονογράφηση.

Ποιο είδος βιβλίων προτιμάς να διαβάζεις και γενικά, θα έδινες ευκαιρίες σε είδη που δε σε τραβούν τόσο;
Μου αρέσει το ιστορικό μυθιστόρημα, τα ψυχολογικά θρίλερ, τα feel good βιβλία, τα πιο ρομαντικά, τα αστυνομικά, τα κοινωνικά, τα βιβλία ψυχολογίας. Γενικά νομίζω πως έχω ένα αρκετά ευρύ αναγνωστικό φάσμα. Τα μόνα που δεν έχω ακόμα δοκιμάσει είναι τα βιβλία φαντασίας.
Σαν αναγνώστρια προτιμάς βιβλία γνωστών συγγραφέων και εκδοτικών ή δίνεις ευκαιρίες σε και σε ανερχόμενους εκδοτικούς και συγγραφείς;
Είμαι αναγνώστρια που βασίζεται στο ένστικτο και την ψυχολογία της. Τι εννοώ. Ένα βιβλίο μπορεί να με κερδίσει και μόνο από το εξώφυλλο ή τον τίτλο του και να το αγοράσω χωρίς καν να έχω διαβάσει το οπισθόφυλλο. Διαβάζω ανάλογα με τη διάθεσή μου κάθε φορά και σύμφωνα με το συναίσθημά μου. Εννοείται ότι δίνω ευκαιρίες και σε λιγότερο γνωστούς συγγραφείς και εκδοτικούς, παντού μπορεί να βρεις διαμάντια. Πολλές φορές στο προφίλ μου παρουσιάζω βιβλία όχι και τόσο προβεβλημένα και όταν αυτό έχει θετική ανταπόκριση χαίρομαι διπλά.
Πως το βλέπεις, σαν αναγνώστρια, το φαινόμενο πως αρκετοί προτιμούν ξένους συγγραφείς σε σχέση με τους Έλληνες; Τι είναι αυτό, θεωρείς, που τους τραβάει στους ξένους; Είναι η γραφή, οι ιδέες ή απλά το μάρκετινγκ;
Δεν ξέρω. Πιστεύω πως στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς συγγραφείς σε όλα τα είδη. Αλλοίμονο δεν λέω πως δεν διαβάζω τους ξένους. Ενδεχομένως να είναι περισσότερο θέμα μάρκετινγκ.
Αν ένας ξένος συγγραφέας και ένας Έλληνας, είχαν βιβλίο με το ίδιο θέμα κι έπρεπε να διαλέξεις μόνο το ένα, ποιο θα ήταν αυτό και με τι κριτήρια διαλέγεις τα βιβλία που θα διαβάσεις;
Νομίζω θα επέλεγα τον Έλληνα γιατί θα ακουμπούσε πιο εύκολα στο συναίσθημά μου. Διαβάζω όπως είπα και πριν για την ψυχή μου. Επιλέγω τα βιβλία μου ανάλογα με τα θέλω μου εκείνη τη στιγμή, τι θα είναι αυτό που αναζητά η καρδιά μου. Γι αυτό πολλές φορές ξεκινάω με λίστα για το βιβλιοπωλείο και φεύγω έχοντας πάρει εντελώς διαφορετικά βιβλία.

Για σένα, τι πρέπει να έχει ένας συγγραφέας για να αγκιστρωθείς στη γραφή του και τι πρέπει να έχει ένα βιβλίο για να το αγαπήσεις;
Θα σου απαντήσω λίγο ανάποδα δεν μπορώ τις υπερβολικές – ανούσιες φλυαρίες σε ένα βιβλίο. Μου αρέσει η καθαρή γραφή. Ο συγγραφέας πρέπει να με κάνει να αισθανθώ πως με τη γραφή του καταθέτει ένα κομμάτι δικό του, της ψυχής του τότε νομίζω ότι με κερδίζει. Αγαπώ τα βιβλία που αφήνουν το σημάδι τους στην ψυχή μου.
Θεωρείς πως στην Ελλάδα είναι περισσότεροι οι συγγραφείς από τους αναγνώστες και τελικά, αξίζουν όλοι μια θέση στον εκδοτικό κόσμο; Και σαν αναγνώστρια, πως βλέπεις το γεγονός πως μέσω της αυτοέκδοσης που προσφέρουν οι εκδοτικοί, μπορεί όποιος θέλει να βγάλει βιβλίο;
Όλοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους και στο τέλος ο χρόνος δικαιώνει, οπότε ως προς την αυτοέκδοση γιατί όχι. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί μικρή αναγνωστική αγορά και αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αγαπημένους συγγραφείς που ακολουθείς φανατικά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, έχεις; Θες να αναφέρεις κάποιους από αυτούς;
Ασφαλώς και έχω αγαπημένους συγγραφείς, είναι πολλοί. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένους Έλληνες. Αγαπώ από παιδί τον Ξενόπουλο, μου αρέσει η γραφή του κυρίου Καλπούζου, του Μπουραντά, του Πολυράκη, της κυρίας Τραυλού, της Ρώσση – Ζαϊρη, της Γιοβάννα, της Ακρίτα, της Μπάιλα, της Φακίνου, της Βόικου, της Τζιρίτα, της Τσιρωνά. Σταματάω εδώ έχοντας σίγουρα παραλείψει αρκετούς.
Έχεις υπάρξει beta reader για κάποιον συγγραφέα; Πως θα ένιωθες αν διάβαζες πρώτη τη δουλειά κάποιου και θα ήσουν ειλικρινής με την άποψή σου για το έργο του;
Δεν έχω υπάρξει, όχι, παρόλο που θα ήθελα να μου συμβεί κάποια στιγμή θα ήταν για μένα μεγάλη χαρά και τιμή. Νομίζω πως θα ήμουν πολύ προσεκτική. Κάθε συγγραφέας καταθέτει ένα κομμάτι του με το έργο του. Σίγουρα θα ήμουν ειλικρινής αλλά και ευγενής.

Έχεις αντιμετωπίσει περίεργες συμπεριφορές από συγγραφείς που να σε έκαναν να αλλάξεις άποψη για εκείνους και τη δουλειά τους;
Όχι κάτι πολύ προσωπικό όμως έχω αισθανθεί έπαρση από μεριάς συγγραφέα και αυτό ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Νομίζω πως το να παραμένεις άνθρωπος είναι το πιο σημαντικό.
Η σχέση σου με το e-book ποια είναι; Θεωρείς πως κάποια στιγμή, λόγω των συνθηκών, το έντυπο βιβλίο κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας;
Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με το e-book λατρεύω το κλασσικό - έντυπο βιβλίο. Κατά μία έννοια το βιβλίο είναι και τώρα είδος πολυτελείας, εύχομαι πάντως να μην εκλείψει.
Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Κλείνοντας, τι περιμένεις μελλοντικά από εκδότες και συγγραφείς;
Εγώ ευχαριστώ για το βήμα και τη δυνατότητα που μου έδωσες να με γνωρίσουν κάποιοι άνθρωποι λίγο καλύτερα. Περιμένω περισσότερα ποιοτικά συγγραφικά – αναγνωστικά ταξίδια.
Kommentare