
Καλώς ήρθες στα Λογοτεχνικά Ταξίδια. Πες μας μερικά πράγματα για σένα, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την πρόσκληση! Είμαι η Αφροδίτη, μένω στην Ιρλανδία τα τελευταία οχτώ χρόνια με την οικογένεια μου και έχω δύο υπέροχους γιους. Λατρεύω τα ταξίδια, έχω ψώνιο με τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς φέτα. Αγαπώ οτιδήποτε έχει να κάνει με το χαρτί. Από πολύ μικρή ξεκίνησα το γράψιμο. Στο δημοτικό είχα γράψει δύο μικρά θεατρικά τα οποία παίξαμε στη γειτονιά με τις φίλες μου και είχα ξαναγράψει το βιβλίο της Ντόρας Γιαννακοπούλου, την πρόβα νυφικού, με δικό μου τρόπο, ώστε να αποτελεί το σενάριο μιας ταινίας! Μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό κενό αποχής από το γράψιμο και έχοντας διαβάσει άπειρα βιβλία, ένιωσα πως ήταν πλέον η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθώ πιο επίσημα ας το πούμε με τη συγγραφή. Παρακολούθησα σεμινάρια δημιουργικής γραφής και παράλληλα έγραφα διηγήματα και νουβέλες.
Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για το βιβλίο; Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο που διάβασες;
Η αγάπη μου για το βιβλίο ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από την παιδική ηλικία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασα ήταν το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ όμως ο πρώτος μου μεγάλος εθισμός υπήρξε η Αγκάθα Κρίστι, της οποίας τα βιβλία διάβαζα φανατικά σε όλη μου την εφηβεία. Θυμάμαι πως κάθε φορά έβαζα στοίχημα με τον εαυτό μου να βρω τον ένοχο ή τους ενόχους και κάθε φορά το έχανα.
Μίλησέ μας για το βιβλιοφιλικό προφίλ σου στο Instagram. Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το βιβλιοφιλικό μου προφίλ στο ίνσταγκραμ το δημιούργησα σχετικά πρόσφατα, ύστερα από προτροπή της επιμελήτριας μου και είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα διότι γνώρισα όμορφους ανθρώπους που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό για τα βιβλία και το γράψιμο. Αυτό το μοίρασμα και η συνεχής αλληλεπίδραση μέσω των λογαριασμών είναι αυτό που χρειαζόμουν. Εντωμεταξύ, επειδή ακριβώς είναι ¨εκπαιδευμένος¨ ο αλγόριθμος αυτού του προφίλ να επηρεάζεται η ροή του μόνο σε ότι έχει να κάνει σχέση με τα βιβλία κτλ, παρατήρησα ότι με χαλαρώνει απίστευτα το σκρολάρισμα. Ένας ακόμη λόγος που το δημιούργησα είναι για να με γνωρίσει η κοινότητα. Κάποιοι ίσως να είναι οι μελλοντικοί μου αναγνώστες!

Δίνεις ευκαιρίες σε ανερχόμενους εκδοτικούς και συγγραφείς ή προτιμάς τις ασφαλείς προτάσεις του χώρου;
Διαβάζω ότι μου τραβήξει το ενδιαφέρον. Έχω διαβάσει διαμαντάκια από μικρούς ή ανερχόμενους εκδοτικούς και έχω αφήσει στη μέση βιβλία πολύ γνωστών συγγραφέων.
Ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπάς περισσότερο και υπάρχει κάποιο που δεν προτιμάς καθόλου;
Η κλασική λογοτεχνία και η κοινωνικό -ρομαντική είναι οι αγαπημένες μου. Αγαπώ πολύ τα αστυνομικά μυθιστορήματα επίσης όπως την ιστορική μυθοπλασία. Δεν προτιμώ τη λογοτεχνία του φανταστικού, ένα είδος που είναι τρομερά δημοφιλές στο bookstagram, τόσο, που στην αρχή είχα αναρωτηθεί αν έστεκα στα καλά μου που εμένα δεν μου άρεσε!!
Πιστεύεις πως στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς από αναγνώστες και τι θα πρέπει να γίνει για να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο το βιβλίο στη χώρα μας;
Δεν το γνωρίζω. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως αρκετοί βαπτίζουν τους εαυτούς τους συγγραφείς επειδή μια φορά κι ένα καιρό έγραψαν μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος όπως κάναμε στην έκθεση στο σχολείο. Η συγγραφή είναι κάτι πολύ παραπάνω. Θέλει ταλέντο. Θέλει γνώση. Η συγγραφή είναι ένα είδος εξομολόγησης του εσωτερικού σου κόσμου πάνω στο χαρτί. Όσων αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, νομίζω πως το μυστικό βρίσκεται στη μετάδοση. Οι γονείς να μεταδώσουν την αγάπη τους για τα βιβλία στα παιδιά τους, οι δάσκαλοι στους μαθητές τους κοκ. Τα παιδιά μιμούνται, υιοθετούν. Αν τους καλλιεργήσουμε αυτή τη συνήθεια, θα τη συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Σχέσεις με συγγραφείς έχεις; Έχουν υπάρξει συμπεριφορές συγγραφέων ή εκδοτικών που σε έχουν προβληματίσει;
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η ενασχόληση μου με το bookstagram με έφερε σε επαφή με συγγραφείς και ανθρώπους που ασχολούνται με τον χώρο. Δεν έχω εμπειρία με εκδοτικούς ώστε να έχω άποψη όμως σίγουρα έχω ακούσει διάφορα που όχι μόνο με έχουν προβληματίσει, αλλά με έχουν αγχώσει επίσης.
Πιστεύεις πως το βιβλίο στην Ελλάδα τείνει να γίνει είδος πολυτελείας λόγω των τιμών;
Ζώντας στο εξωτερικό μπορώ να το πω με σιγουριά αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει ή ποιος ευθύνεται.
Η σχέση σου με το ebook ποια είναι; Θεωρείς πως θα ανεβεί η δημοτικότητα του στην Ελλάδα;
Εχθρική τολμώ να πω! Δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου να διαβάσει ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ υπάρχει σε έντυπη και απορώ με αυτούς που το επιλέγουν. Αν το θέμα είναι λόγω τιμής, οκ, πάω πάσο, όμως και πάλι κλοτσάει το μέσα μου όταν βλέπω ανθρώπους να διαβάζουν στα τάμπλετ ή τα κινητά τους. Η μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού κάθε που διαβάζω αποτελεί σχεδόν τελετουργία για εμένα και δεν θα αλλαξοπιστούσα για κανένα λόγο!!
Εξαιρώ τις λογοτεχνικές πλατφόρμες, στις οποίες ούτως ή άλλως, μόνο σε ηλεκτρονική μορφή μπορείς να διαβάσεις τα έργα των συγγραφέων. Σε μια τέτοια άλλωστε έχω δημοσιεύσει και εγώ την πρώτη μου νουβέλα και κάποια διηγήματα.
Τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις ένα βιβλίο και τι μπορεί να σε απωθήσει;
Η πλοκή σε συνδυασμό με τη γραφή. Αυτά τα δύο, είτε θα με κάνουν να αγαπήσω το βιβλίο είτε θα με απωθήσουν. Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η ιστορία, αν η γραφή είναι φτωχή, φλατ, χωρίς ικανότητα να μου μεταδώσει το συναίσθημα που θα έπρεπε, τότε τι να το κάνω; Θέλω να με συνεπαίρνει, να με βυθίζει στον κόσμο του εκάστοτε συγγραφέως, να δένομαι με τους ήρωες, να βιώνω τον πόνο, την αγωνία, τη χαρά τους.
Θεωρείς πως οι Έλληνες συγγραφείς έχουν κάτι να ζηλέψουν από τους μεταφρασμένους που έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα; Και τι πιστεύεις παίζει ρόλο στο ότι το αναγνωστικό κοινό προτιμά ξένους συγγραφείς από Έλληνες κατά ένα μεγάλο βαθμό;
Τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν οι Έλληνες συγγραφείς από τους ξένους. Προσωπικά, πάντα προτιμούσα να διαβάζω Έλληνες συγγραφείς και τα περισσότερα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου είναι Ελλήνων όμως ισχύει αυτό που λες. Ίσως η δημοτικότητα των ξένων συγγραφέων λόγω και του πολύ μεγαλύτερου αναγνωστικού κοινού, ότι τα βιβλία τους γίνονται παγκόσμια μπεστ-σέλερ που μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες οπότε αυτόματα πιστεύουν και οι Έλληνες αναγνώστες πως θα αξίζει, νιώθουν μια ασφάλεια.
Αγαπημένους συγγραφείς που ακολουθείς πιστά έχεις; Για ποιο λόγο προτιμάς τη δουλειά τους;
Αγαπημένους συγγραφείς έχω, ναι. Από κλασσικούς λατρεύω τη φιλοσοφική σκέψη του Καζαντζάκη και τη λυρική πένα του Τάσου Λειβαδίτη. Στη σύγχρονη λογοτεχνία είναι αρκετοί όμως έχω αδυναμία στην πένα της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που προτιμώ τη δουλειά τους, πολύ απλά ταξιδεύω με τη γραφή τους και δένομαι πολύ έντονα με τους ήρωες και την πλοκή των ιστοριών τους.

Θα ήθελες να εργαστείς στο χώρο του βιβλίου και με ποια ιδιότητα;
Ναι, ως συγγραφέας.
Εκτός από αναγνώστρια είσαι και συγγραφέας. Μίλησέ μας για τη δουλειά σου, που μπορούμε να τη βρούμε και σε ποιο είδος ανήκει! Σύστησέ μας τους πρωταγωνιστές σου, και πες μας πως εμπνεύστηκες για να γράψεις το βιβλίο σου;
Αυτή τη περίοδο βρίσκομαι στο στάδιο της επιμέλειας του πρώτου μου βιβλίου. Ανήκει στη κατηγορία του κοινωνικού μυθιστορήματος. Βασικός άξονας είναι η εκδίκηση και ο έρωτας. Ο απαγορευμένος έρωτας. Πρωταγωνιστές μου είναι ο Φίλιππος και η Δανάη και εύχομαι σύντομα να πάρει το δρόμο της έκδοσης και να μπορέσετε να διαβάσετε την υπέροχη ιστορία τους. Επίσης, στη λογοτεχνική πλατφόρμα του Wattpad έχω δημοσιεύσει την πρώτη μου νουβέλα, 15 κεφαλαίων, Το πενάκι της Εύας. Έμπνευση στάθηκε μια λεπτομέρεια για το πενάκι ενός λαούτου που άκουσα σε μια συνέντευξη ενός γνωστού κρητικού μουσικού και μέσα σε λίγα λεπτά η ιστορία του Άρη και της Εύας είχε πάρει σάρκα και οστά μέσα στο μυαλό μου. Η πλοκή διαδραματίζεται στην αγαπημένη μου Κρήτη και εννοείται πως είναι enemies to lovers trope.
Έχεις υπάρξει beta reader για κάποιον συγγραφέα; Πως αντιμετώπισες το έργο του;
Όχι, δεν έχω υπάρξει και δύσκολα να υπάρξω. Νομίζω πως δεν το ‘χω.
Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς για το χρόνο σου. Αν θες στείλε ένα μήνυμα στους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους, αλλά και σε όσους μας διαβάζουν τώρα.
Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου έδωσες μέσα από αυτή τη συνέντευξη να με μάθει το κοινό σου. Θέλω να πω στους εκδοτικούς να μην εκδίδουν μόνο τα μεγάλα ονόματα αλλά να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους συγγραφείς διότι πιστεύω με πάθος πως πολλά διαμαντάκια νέων συγγραφέων αν ήταν στο εξωτερικό και είχαν περισσότερες ευκαιρίας να περάσουν στην έκδοση θα είχαν μοσχοπουλήσει. Στους συγγραφείς θα ήθελα να πω να διαβάζουν Έλληνες. Είμαστε μια μεγάλη παρέα και θα πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Στους νέους συγγράφεις, θα ήθελα να τους πω να γράφουν και να μην αφήνουν τα όνειρα τους για τίποτα στον κόσμο. Σε όσους μας διαβάζουν θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς να έχουν υγεία και να περνάνε όμορφα και να διαβάζουν!
Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Αφροδίτης.
Comments