top of page
  • Εικόνα συγγραφέαNektaria Markakis

Τα δώρα της Αρμονίας του Γιάννη Πιταροκοίλη

Γράφει η Χριστίνα Λέλη.


Τα δώρα της αρμονίας του Γιάννη Πιταροκοίλη

Συγγραφέας: Γιάννης Πιταροκοίλης

Ειδος: Ιστορικό μυθιστόρημα

Θα το βρείτε δωρεάν στο Wattpad


Όταν η Αρμονία, κόρη του ‘Αρη και της Αφροδίτης, παντρεύεται το θνητό βασιλιά της Θήβας Κάδμο, οι θεοί τους κάνουν δώρο ένα περιδέραιο και ένα πέπλο. Τα δώρα αυτά κατέχουν μια μυστική δύναμη, τυλίγονται σε ένα μυστήριο και σε όποιου το δρόμο κι αν βρεθούν, τον μαγνητίζουν. Αλλάζουν χέρια, περνώντας από γενιά σε γενιά, χωρίς κανείς να μπορεί με σιγουριά να πει αν πρόκειται για ευλογία ή για κατάρα.

Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία από τα χρόνια της βασιλείας του Κάδμου, στην τραγική φιγούρα του Οιδίποδα, κατόπιν στην κατάληψη του θρόνου από τον Ετεοκλή και στην εξορία του Πολυνείκη, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στο Άργος. Στη συνέχεια, εξιστορείται η προσπάθειά του να ξαναπάρει το θρόνο, με τη βοήθεια των Αργείων που κηρύττουν τον πόλεμο στη Θήβα. Ολοκληρώνεται με το τέλος του πολέμου και την απάνθρωπη τιμωρία του βασιλιά Κρέοντα προς την Αντιγόνη για την ταφή του νεκρού αδερφού της κόντρα στη δική του ρητή απαγόρευση.

Βασισμένο στις τραγωδίες του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνό», «Επτά επι Θήβας» και «Αντιγόνη», η ιστορία μας ταξιδεύει στο παρασκήνιο και στα συναισθηματικά διλήμματα των ανθρώπων που οι ζωές τους επηρεάστηκαν βαθιά από την κάθε απόφαση που πάρθηκε. Ο συγγραφέας, Giannis Pit, κατά κόσμον Γιάννης Πιταροκοίλης, έχει κάνει τεράστια έρευνα, ώστε να αποδοθεί η ιστορία με ακρίβεια. Ταυτόχρονα, με μια γραφή λυρική και γεμάτη ευαισθησία, μας χαρίζει εκπληκτικές περιγραφές, δυνατές σκηνές μάχης, τρυφερές οικογενειακές στιγμές και έντονα συναισθήματα.

Ξεκινώντας να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο, είχα έναν προβληματισμό σε σχέση με το θέμα του, περίμενα πως ίσως μου φανεί βαρετό, βαρύ, ακόμα ένα ιστορικό μυθιστόρημα, για μια εποχή που στην ουσία πλέον δε μας αφορά και που ήξερα ήδη πάνω κάτω το τέλος. Η έκπληξη ήταν πολύ ευχάριστη, καθώς διάβασα ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο έργο, με μεράκι, που έφερε στο σήμερα με το δικό του τρόπο, ιστορίες και μύθους ενός πολύ μακρινού παρελθόντος. Με κάθε ειλικρίνεια, αν ήταν στο χέρι μου, αυτό το βιβλίο θα διδασκόταν στα σχολεία, ώστε να παρακινήσει τους μαθητές να αναζητήσουν τις αρχαίες αυτές τραγωδίες και να χαθούν στον πλούτο τους. Τα διδάγματα διαχρονικά, καθώς τελικά η αλαζονεία είναι αυτή που σπέρνει τον όλεθρο και πάντα οι ζωές των αθώων γίνονται παράπλευρες απώλειες σε κάθε πόλεμο, είτε με όπλα είτε χωρίς.

Το βιβλίο θα το βρείτε δωρεάν στο wattpad.


Βαθμολογία: 9,5/10

42 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page